Hrvatska

MILANOVIĆ: Žao mi je što nije bila zajednička komemoracija, čuo sam samo jadne isprike i izgovore

Govorilo se da je ovdje ubijeno 700 tisuća ljudi, znam da to nije istina. Ovdje je ubijeno skoro 100 tisuća ljudi...

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Zoran Milanović položio je vijenac za žrtve Jasenovca. S njim su u društvu bili Jadranka Kosor te bivši predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović.

Ovo je mjesto kontroverze. Govorilo se da je ovdje ubijeno 700 tisuća ljudi još kada sam ja dolazio kao srednjoškolac. Već sam tada bio dovoljno star da znam da to nije istina. Ovdje je ubijeno skoro 100 tisuća ljudi, i to je jako puno. Gledamo filmove koji se rade u Beogradu, to su loši filmovi.

Mislim na film Dara iz Jasenovca, to je jeftino i neuvjerljivo – kazao je Milanović.  Nije jasno zašto Josip Broz ovdje nikad nije došao, a zaista nikada nije došao, jer ovo je bilo mjesto kontroverzi cijelo vrijeme.

Nisam donio vijenac, donio sam ružu i kamenčić. Ti vijenci postaju komunalni problem, a ne čin pijeteta prema žrtvama prenosi Večernji list..

Žao mu je što nije došlo do zajedničke komemoracije. – Onaj tko je državnik mora pokazati i emociju i bijes i ljutnju. Ono što sam čuo su jadne isprike i izgovori .

Usporedio je ovu komemoraciju s onom u Vukovaru. – Tad se okupilo 15 tisuća ljudi, tad nitko nije bio cijepljen. On sada opet govori o životinjskoj farmi, kao da se prepoznaje u tim alegoričnim novelama.

Nisam ja počeo govoriti nego su oni počeli ljudima davati svojstva raspadajućih kemijskih elemenata – kazao je.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanovic, jasenovac