Hrvatska

Grlić Radman: Veleposlanik Biščević ima našu podršku

Piše: PolitikaPlus/Hina

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u utorak je rekao da hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević ima potporu vlade, nakon što ga je kritizirao vođa hrvatske manjine u Vojvodini Tomislav Žigmanov. 

Večernji list je utorak objavio kako je Žigmanov 30. ožujka poslao pismo ministru vanjskih poslova Grliću Radmanu, u kojemu je optužio Biščevića da djeluje protiv interesa hrvatske zajednice u Srbiji.

Žigmanov je kritizirao Biščevićevu "slabu" reakciju na uvođenje bunjevačkog govora kao službenog jezika u Subotici, čime Beograd želi oslabiti hrvatsku zajednicu, te je napisao Grliću Radmanu da se Biščević miješa u "unutarnje prilike u zajednici s ciljem da ostvareni stupanj kohezije i jedinstva, koje Hrvati danas imaju kao nikada ranije u skorijoj povijesti, razori”.

Hrvatski ministar je u utorak, na konferenciji za medije nakon susreta s predsjednikom vojvođanske pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, rekao da Biščević ima povjerenje hrvatske vlade koja stoji iza njega „kao jednog od najiskusnijih i najcjenjenijih hrvatskih diplomata”. 

Grlić Radman je naglasio da su za ocjenu rada hrvatskih diplomata zadužene isključivo hrvatske institucije, pa dodao da je položaj hrvatske zajednice u Srbiji jedan od Biščevićevih prioriteta. 

„Medijske špekulacije i ovakvi nastupi u medijima spram hrvatske diplomacije nisu najbolji način komunikacije, ne samo zato što hrvatska diplomacija to ne zaslužuje, nego i jer se na taj način posredno želi utjecati na političke odnose u samoj Hrvatskoj”, rekao je hrvatski ministar koji u srijedu putuje  u Suboticu gdje će se susresti s hrvatskom zajednicom u Vojvodini. 

Šef hrvatske diplomacije je ocijenio i da je i „odabir trenutka objavljivanja” napada na Biščevića nepriličan zbog nedavnog incidenta skidanja hrvatske zastave s rezidencije veleposlanika. 

Predsjednik Zoran Milanović u utorak je najavio da će Biščevića pozvati na konzultacije, a za Grlića Radmana je rekao da je „on njegov kadar, njegov ambasador” jer ga HDZ „nije poslao za veleposlanika do njegove 56., 57. godine života”. 

Ministar vanjskih poslova odbacio je te tvrdnje. 

„Ja sam kadar prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, na čiji sam se poziv 1991. vratio sa suprugom, na sam krvavi Uskrs, i odmah sam stupio u diplomaciju – ja sam izvorni hrvatski diplomat”, rekao je Grlić Radman.

„Budući da sam devedesetih bio i načelnik kadrovske, a onda i 2000. godine i tajnik ministarstva, kronološki gledajući moglo bi biti i obrnuto”, zaključio je Grlić Radman.