Hrvatska

Plenković o imenovanju diplomata: Loptica je na Milanovićevom terenu, popis „nije zakon“ ili „nešto što je zacementirano“

„Mene na Europskom vijeću u pet godina nitko nije pitao za njega. Toliko o njegovom utjecaju u Europi“

Piše: PolitikaPlus

Ne postoji propis koji bi podrazumijevao da izvršna vlast predstavi samo polovicu kandidata za veleposlanika, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković, poručivši predsjedniku Zoranu Milanoviću da je po pitanju imenovanja diplomata „loptica na njegovom terenu“. 

„Nema tog propisa i sistema koji bi podrazumijevao da netko sa strane izvršne vlasti, dakle vlade, ispuni 50 posto kućica, a ostalih 50 posto ostane prazno“, rekao je Plenković u Zadru.

Pantovčak i Banski dvori već se mjesecima spore oko imenovanja veleposlanika. Ustav propisuje da odluku o imenovanju donosi predsjednik, na prijedlog vlade i uz supotpis premijera i mišljenje odbora Hrvatskog sabora. 

Milanović u sporu naglašava kako se pri imenovanju mora znati tko stoji iza kojeg kandidata, pa Plenkoviću poručuje da odabere svojih 50 posto. 

Premijer je u srijedu kazao kako je vlada Milanoviću dostavila popis prijedloga veleposlanika te da je sad na predsjedniku da odgovori i da kaže ako mu se prijedlozi ne sviđaju. Milanović pak tvrdi da taj popis nije stigao. 

„Loptica je kod njih, kad odgovore na prijedlog koji smo dali prije gotovo pola godine, onda možemo razgovarati“, naglasio je Plenković i dodao da popis „nije zakon“ ili „nešto što je zacementirano“. 

Premijer je kazao i kako Milanović nije dao nijedan alternativni prijedlog za veleposlanike te da će ih, kad se to dogodi, vlada „rado razmotriti“. 

„On pokušava stvoriti neki narativ u javnosti u koji bi mi svi, barem oni koji nisu upoznati s činjenicama, trebali povjerovati“, rekao je Plenković. 

U svojoj izjavi za novinare u Zadru premijer je za Milanovića rekao da ga se „kao diplomata nitko ne sjeća“ i da „nije ostavio nikakav trag“. 

„Mene na Europskom vijeću u pet godina nitko nije pitao za njega. Toliko o njegovom utjecaju u Europi“, rekao je Plenković.

Milanović je ranije u srijedu kritizirao premijerovo odbijanje da prihvati plan o podjeli diplomatskih predstavnika po pola.

"A što da vam ja kažem, ... blokirat će, uništit će službu, čovjek je ono herostratski nastrojen", rekao je, aludirajući na Efežanina koji je po antičkoj predaji, u želji da se za njega pročuje, zapalio hram božice Artemide u Efezu.  

Predsjednik se u izjavi ponovno vratio na kvote diplomata, kazavši da je to stvar dogovora i ne "treba biti naročito inteligentan da shvatiš da je to pola pola", to jest jedna polovica je HDZ, a druga nije. 

Milanović je zatim izričito ustvrdio da nije primio popis kandidata za diplomate, čime je demantirao objavu vlade da je prijedlog podnesen predsjedniku Republike i rekao da se treba sjesti i dogovoriti.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZORAN MILANOVIĆ, ANDREJ PLENKOVIĆ, DIPLOMATI