Hrvatska

SMJENA GENERACIJA: HNL aduti - domaći talenti za buduće vatrene

Piše: PolitikaPlus

Još jedna smjena generacija u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji doći će ubrzo, a najbolje je tražiti u svojem “dvorištu”.

Dok izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić malo-pomalo slaže popis 26 igrača koji će otputovati u kamp u Škotskoj uoči utakmica grupne faze Europskog prvenstva, na domaćim travnjacima polako se brusi nova generacija koja će vrlo brzo biti potrebna u reprezentativnom dresu, navodi dnevnik.

Mnogo je tu igrača koje je Dinamo kupio od konkurencije, a i mnogi već igraju kod Igora Bišćana u U-21 selekciji. Primjer za oba kriterija je vratar Ivan Nevistić koji do kraja sezone brani boje Rijeke. Iako se Nevistić ističe kao glavni kandidat za iduću hrvatsku jedinicu iz HNL-a, ili barem rezervnu opciju, treba istaknuti i još jednog Dinamova nogometaša, Dinka Horkaša koji brani na posudbi u Varaždinu, ali i Riječanina Ivicu Ivušića koji je vrlo važna karika u povijesnom uspjehu Osijeka ove sezone.

Što se obrambenih opcija tiče, dva najpotentnija imena jednako dobro obavljaju svoje obrambene zadaće na pozicijama stopera i lijevog boka. Riječ je, naravno, o najvrednijem igraču HNL-a te budućem braniču Leipziga Jošku Gvardiolu (19), ali i nešto manje poznatom kapetanu Gorice Krešimiru Krizmaniću (20).

Što se tiče lijevih bekova, u razgovoru su tu još i odnedavni ili budući Dinamovci Štefulj i Čabraja, a za drugu stopersku poziciju legitimna je dvojba između Hajdukova Marija Vuškovića te Rijekina Hrvoja Smolčića, a minimalna prednost ide Vuškoviću. Na poziciji desnog beka nešto smo deficitarniji s domaćim talentima u HNL-u, a kao glavni potencijal ističe se 18-godišnji Filip Braut iz Rijeke, ispred Boseca i Hujbera.

U središtu terena je najveća konkurencija, no Kristijan Jakić i Mihael Žaper su korak ispred svojih potencijalnih konkurenata: Bulata, Franjića, Babeca i Lulića, dok na poziciji napadačkog veznjaka u opakoj konkurenciji suigrača prednost ide Lovri Majeru ispred Luke Ivanušeca, a u priču bi se mogao uključiti i Osijekov Marin Pilj.

Napeta je konkurencija i na poziciji lijevog krila: Petar Bočkaj, Dario Špikić, Josip Mitrović i Antonio Marin.

No, kad pogledamo preostale dvije napadačke pozicije – centarfora i desno krilo – situacija je posve drukčija. Jake domaće konkurencije u HNL-u nema pa se za obje pozicije najviše ističu igrači Rijeke – Sandro Kulenović u špici te Robert Murić na desnom krilu. Budući da Ivanušec sigurno zaslužuje mjesto u ovih 11, valja ga staviti desno ispred Rijekina krilnog igrača.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOGOMET, HNL