Svijet

BELFAST: Britanski vojnici su ubili nedužne Sjeverne Irce u izgredu 1971.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjevernoirsko pravosuđe u utorak je osudilo prekomjernu uporabu sile britanske vojske u pucnjavama u kojima je ubijeno desetero "potpuno nedužnih" ljudi u Belfastu u krvavo vrijeme "Nevolja" ("Troubles").

U vrijeme napetosti u toj britanskoj pokrajini pojačane zbog brexita i teških rasprava o tome kako prosuditi nejasnu prošlost, istražiteljica Siobhan Keegan održala je niz saslušanja ne bi li utvrdila okolnosti - ne osuđujući eventualne krivce - za "pokolj u Ballymurphyju", na zapadu Belfasta, u kolovozu 1971.

"Svi ubijeni (...)  bili su potpuno nedužni", rekla je u zaključku koji su obitelji žrtava dočekale pljeskom.

Priznajući da je to vrijeme bilo kaotično, rekla je da su vojnici upotrijebili "nerazmjernu" silu i da su odgovorni za smrt devet žrtava. Istražiteljica je istaknula da ne može sa sigurnošću reći tko je ubio desetu žrtvu, Johna McKerra.

Ovi zaključci su "veliko olakšanje (...) za obitelji koje su desetljećima tvrdile da su njihovi najmiliji bili nedužni, a njihovo ubojstvo neopravdano", reagiralo je u priopćenju sjevernoirsko ministarstvo vanjskih poslova.

Istragom je bilo obuhvaćeno pet izgreda koji su se dogodili u razmaku od tri dana, od 9. do 11. kolovoza u Ballymurphyju, nakon uvođenja mjere koja je omogućila da se osumnjičene za članstvo u paravojnim organizacijama uhićuje i pritvara bez suđenja.

Među deset žrtava ubijenih u Ballymurphyju su katolički svećenik Hugh Mullan koji je ubijen dok je pomagao ranjenoj osobi i majka osmero djece Joan Connolly.

Pedeset godina poslije, posljedice koje je njihova smrt ostavila na obitelji i dalje su veoma "snažne", istaknula je Keegan.

Ova sudska odluka mi je "skinula teško breme s leđa", rekao je Parick Doherty, kojemu je tada ubijen otac. "Oduvijek smo znali da je nedužan i da su svi bili nedužni i čekali smo 50 godina" do ove odluke, dodao je. 

Uloga vojske - odgovorne za tristotinjak mrtvih u operacijama koje su se službeno završile 2007., po Suttonovu indeksu koji je ustanovilo Sjevernoirsko sveučilište - i danas je iznimno osjetljivo pitanje u Velikoj Britaniji.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

irska, velika britanija