Hrvatska

SDP: Klisović pita zašto se omogućava dolazak iz trećih zemalja na izbore

Piše: PolitikaPlus/Hina

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović u petak se upitao zašto se u nedjelju omogućava ulazak u Hrvatsku iz trećih zemalja bez PCR testa kada na lokalnim izborima glasaju samo birači s prebivalištem u Hrvatskoj te upozorio na zdravstveni rizik tog poteza vladajućih.

"HDZ nikada neće propustiti priliku da pokuša poboljšati svoje izborne izglede pa makar to značilo i dovesti u rizik zdravlje naših građana", upozorio je Klisović na posljednjoj konferenciji za medije njegova tima uoči izborne šutnje.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova ovih su dana potvrdili da će se "na dan izbora omogućiti ulazak u Hrvatsku hrvatskim državljanima s pravom glasa na predstojećim izborima bez obzira iz koje države dolaze'. 

Dolazak u Hrvatsku iz trećih država u nedjelju smatrat će se "dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasovanja na lokalnim izborima u Hrvatskoj". U Hrvatsku će se moći ući bez PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju covida. 

"To je duboko pogrešno i kalkulantski i politikantski. U HDZ-u se kunu u nacionalni interes i dobrobit ljudi, a učinit će sve da svoje stranačke interese stave ispred interesa i zdravlja ljudi", istaknuo je Klisović.

SDP-ovu kandidatu Klisoviću nije jasno zašto se ulazak u zemlju "pod posebnim uvjetima" u nedjelju omogućava građanima iz trećih zemalja kada na lokalnim izborima pravo glasa imaju samo građani s prebivalištem u hrvatskim gradovima i općinama.

"Dvostruko prebivalište zakonski nije moguće, ali u Hrvatskoj se nikada ne zna. Onda se takvim ljudima omogućava da u nedjelju dođu iz susjednih zemalja i svoj glas daju, najvjerojatnije HDZ-u", komentirao je Klisović odluku MUP-a da u nedjelju omogući poseban režim ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja.

Klisović je u petak pozvao Zagrepčane da u nedjelju izađu na izbore  i biraju promjene u gradu.

"Birajte kandidata za promjene, tim za promjene i listu za promjene. To je ono što SDP nudi Zagrebu", poručio je Klisović koji je protukandidate Jelenu Pavičić Vukičević (BM 365), Davora Filipovića (HDZ) i Miroslava Škoru (DP) nazvao kontinuitetom politike pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

joško klisović, SDP