Hrvatska

ANDREJ PLENKOVIĆ: Za razliku od nekih drugih, nećemo pozivati ljude da zaokružuju broj tri ili da unište listiće

Piše: PolitikaPlus

HDZ je održao zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća u Zagrebu nakon čega je izjavu dao predsjednik stranke Andrej Plenković.

“Zadovoljni smo Osijekom, Splitom, činjenicom da je HDZ pobijedio i u nekim od najvećih gradova poput Velike Gorice, Vinkovaca, Krapine, Virovitice, ukupni ezultati su dobri. Riječ je o izborima u petoj godini našeg mandata, i dalje očekujem angažman naših kandidata”, rekao je prenosi N1..

“Davor Filipović je velik dobitak za HDZ”, dodao je odgovarajući na pitanje koliko je zadovoljan uspjehom u Zagrebu. “Bila je to tijesna utakmica za drugo mejsto, žao i je da nije on drugi. No naša lista je druga u Zagrebu.”

Komentirajući HDZ-ove “utvrde” poput Ličko-senjske županije, rekao je: “Tu je situacija specifična. Milinović je bio kandidat HDZ-a, ovaj put ima svoju stranku. HDZ ima sjajnog kandidata. Što se tiče Šibensko-kninske županije, doprinos Pauka i HDZ-a za razvoj te županije je velik, nadam se da će on i dalje biti župan.”

Na pitanje koga će podržati u drugom krugu u Zagrebu, rekao je: “Politika HDZ-a u ovakvim situacijama je ista. O tome će odluliti predsjednik gradskog odbora HDZ-a, ali poznato je da biračima prepuštamo da odluče. Mi smo demokršćanska stranka, nećemo poput drugih pozivati ljude da zaokružuju broj tri ili da unište listiće.”

“Ja uvijek izlazim na izbore”, dodao je.

“Mogu otvoreno reći da je platforma Možemo išla na platformi naslijeđa Milana Bandića, a druga teza je totalna propast SDP-a. To je stranka koja je dugi niz godina u Zagrebu bila prva ili druga, nestali su, kao da je netko skrenuo potok i svi otišli drugim koritom i treće je šira potpora javnosti koji je uživao Možemo”, istaknuo je.

Na pitanje o dovoljno kvalitetnom kandidatu za Zagreb rekao je: “Prošle godine smo bili apsolutni pobjednici. Imali smo sjajnog kandidata, imat će sjajnu političku karijeru. Morat ćemo raditi na osnaživanju HDZ-a u glavnom gradu, ovo je nova generacija HDZ-a. Ovo je dvostruko bolji rezultat od ranijih lokalnih izbora.”

Ako netko iz HDZ-a pozove birače da biraju Škoru, smeta li vas to? “Pozicija HDZ-a je jasna. Pozivamo birače da sudjeluju, ali svatko će za sebe najbolje odlučiti. HDZ je ustrojen na teritorijalnom principu. Kandidati su odabrani od lokalnih organizacija.”

Na kraju je dodao: “Napravili smo cjelovitu analizu. Očekujemo maksimalan nagažman u drugom krugu i uspjeh HDZ-a. Očekujem da budemo na oko 45% svih lokalnih jedinica. HDZ je i nakon 32 godine dominantna politička snaga.”

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ, IZBORI