Zagreb

Tomašević: Izađite na izbore, potreban je još mali korak

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kandidat zeleno-lijeve koalicije za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević u petak je na posljednjoj konferenciji za medije prije izborne šutnje pozvao sve birače da u nedjelju izađu na povijesne izbore jer je potreban još mali korak da se Zagreb oslobodi korupcijske hobotnice. 

"U nedjelju su povijesni izbori jer će nakon 20 godina Zagreb dobiti novog gradonačelnika i pozivamo sve građane Zagreba da sudjeluju u toj povijesnoj promjeni", poručio je Tomašević ispred Gradske uprave, okružen kolegicama i kolegama zeleno-lijeve koalicije - Možemo!, Zagreb je NAŠ!, Nove ljevice, Zelene alternative - ORaH i Za Grad!. Iistaknuli su i veliki transparent na kojem je pisalo "Vrijeme je za pravu promjenu.".

Vjeruje da će u nedjelju njihova koalicija pobijediti uzdignute glave i svakome moći pogledati u oči jer se u kampanji nisu koristili nikakvim prljavim trikovima. 

Poručio je da je "potreban još mali korak da se Zagreb oslobodi korupcijske hobotnice koja ga je zarobila, koja mu ne da da diše, koja mu ne da da se razvija".  

Zbog toga pozvao je sve građane da naprave još taj mali korak u nedjelju i da glasaju za budućnost, a ne za prošlost, za pravu promjenu kako bi Zagreb konačno bio bolje mjesto za život za sve svoje stanovnike. 

U nedjelju "ne" i huškačkoj kampanji, a "da" nadi i optimizmu

Tomašević je poručio da u nedjelju treba glasno reći "ne" kampanji koju je vodio njegov protukandidat Miroslav Škoro, koju je ocijenio kampanjom "huškanja, mržnje, straha, dezinformiranja i u kojoj se demonizira političke suparnike". 

Smatra da su svojom kampanjom pobudili optimizam i nadu u gradu te je najavio da će u tom smjeru ići i nakon izbora, kada, vjeruje, dođu na vlast.     

"Mi se već 15 godina borimo za Zagreb u kojemu ne vlada interesna klika javni interes na korist svih građana ovoga grada. Borimo se za zeleniji, pravedniji, učinkovitiji i transparentniji Zagreb", istaknuo je Tomašević

Na pitanje novinara koliko je primio novca iz udruga, Tomašević kaže da je u Zelenoj akciji kad je iz te udruge odlazio imao plaću od 6700 kuna, a u Institutu za političku ekologiju kad je iz njega otišao i postao saborski zastupnik, imao je neto plaću od 9000 kuna.

"Znači, ove objede, ove laži, ove klevete da je ta plaća bila 24.000 ili 25.000 kuna bruto, očito to nije krivo čitanje imovinske kartice jer se sve nalazi u imovinskoj kartici budući da sam saborski zastupnik nego je to namjerno obmanjivanje javnosti, to su namjerne laži i klevete", istaknuo je Tomašević te još jednom pozvao sve institucije da istraže svu njegovu imovinu, sve transakcije.

"Nađite bilo što sporno, pronađite bilo koji dokaz da se financiraju naše stranke preko udruga, da se financiraju iz inozemstva, što je protuzakonito. Ako netko ima ikakav dokaz neka to pokaže", poručio je. Dodao je da su se sada počele stavljati i državne institucije na popise zajedno s udrugama, što je, kako je rekao, "tragikomično, opasno i ovom treba reći - ne'". 

Smatra da je u ovoj kampanji hrvatska politika dosegnula jedno novo dno i vjeruje da je zadnji put da se vodi takva kampanja jer će birači to kazniti na izborima. 

Što se tiče primopredaje vlasti, rekao je da to sigurno neće biti u ponedjeljak kada je Dan grada Zagreba jer će tek nakon što se rezultati izbora proglase konačnim, početi sastanak oko primopredaje zapisnika i svih dokumenata s obnašateljicom dužnosti gradonačelnice Jelenom Pavičić Vukičević.

Najavio je i da će nakon drugoga kruga izbora početi razgovore sa strankama koje su od centra prema lijevo i koje su ušle u Gradsku skupštinu, a tu se kvalificira SDP. Vjeruje da će uspješno konstituirati većinu, da će se po planu konstituirati Skupština te da će početi realizirati programe koje su obećali građanima.

Tomašević je poručio je da će biti otvoreni za suradnju sa svim političkim opcijama u Skupštini, posebice kada je riječ o strateškim projektima, pa će, s tim u vezi, podržati i sve što dođe od oporbe i neće tražiti "dlaku u jajetu".

Ponovio da u kampanji nije imao nikakvih ozbiljnih prijetnji te da se osjeća siguran i bez ikakve policijske zaštite kreće se po gradu. Što se tiče postupanja policije kaže da ne može govoriti u njihovo ime.

"Oni su procijenili da je potrebno osiguravati neke od naših javnih okupljanja, ali to je sve redovna aktivnost i redovna procedura", poručio je.

"Ne vidim kako bi bio oštećen netko tko smatra da ne vodi huškašku kampanju", odgovorio je Tomašević na pitanje je li Škoro onda donekle oštećen jer se govorilo da je on nahuškao neke na neke konkretne prijetnje, pa je zbog toga Tomašević dobio policijsku zaštitu.  


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav tomašeević