Svijet

SKANDAL: Europa traži odgovore nakon napisa o američko-danskoj špijunaži, Danska se ograđuje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europa traži odgovore o navodnoj američkoj-danskoj špijunaži, a danska vlada u ponedjeljak se ogradila od određenih špijunskih praksi nakon izvještaja da je Danska podržavala američko špijuniranje njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih europskih političara prije desetak godina.

"Sustavno prisluškivanje bliskih saveznika je neprihvatljivo", rekla je ministrica obrane Trine Bramsen za dpa u ponedjeljak. 

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je u Berlinu da je njemačka vlada u kontaktu sa svim relevantnim nacionalnim i međunarodnim tijelima kako bi se razjasnio ovaj slučaj. 

Istraživački novinari danske televizije DR, zajedno s njemačkim medijima poput NDR-a, WDR-a i Sueddeutsche Zeitunga, objavili su u nedjelju da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) špijunirala europske političare uz dansku pomoć.

Istraživanje se temeljilo na anonimnim izvorima i internoj analizi danske vojne obavještajne službe FE iz 2012. i 2014. godine. 

Istraga je otkrila opseg navodne vojno-obavještajne suradnje Danske i SAD-a i proširila popis imena ciljanih političara.

Bramsen je rekla da ne može komentirati nagađanja o mogućoj obavještajnoj aktivnosti. FE također nije komentirao navode.

Europa traži odgovore 

Osim Merkel, meta su bili i drugi njemački političari poput predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera te lideri Francuske, Švedske i Norveške. Njihovi telefoni navodno su prisluškivani uz pomoć softvera koji je kreirao FE. 

"Trebamo vidjeti jesu li naši partneri u EU-u, Danci, učinili pogreške u suradnji s američkim službama", rekao je francuski ministar za europske poslove Clement Beaune za radio France Info. Dodao je da bi bilo vrlo uznemirujuće da je Washington špijunirao čelnike EU-a.

"Između saveznika mora biti povjerenja, minimalne suradnje tako da su ove potencijalne činjenice ozbiljne", rekao je Beaune. 

Švedska i Norveška, danski susjedi, također su zatražili objašnjenje Kopenhagena, ali uz nešto oprezniji ton.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NJEMAČKA, DANSKA, NASA