Hrvatska

Vidović Krišto: Slaba izlaznost poruka je birača političarima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto u raspravi slobodnim govorima u Saboru u srijedu je ocijenila kako je slaba izlaznost birača na lokalne izbore njihova glasna poruka političarima koji se bore samo za vlast i očuvanje pozicija.

Ljudi su neizlaskom na izbore pokazali da su prozreli medijsko- pravosudne manipulacije i kako ima puno više nezadovoljnih od onih koji su glasovali za trenutno vladajuću kastu, smatra Vidović-Krišto.

Ustvrdila je i da ključne institucije ne služe građanima već su u funkciji uskih interesnih skupina, a čak se, kaže, niti ne skriva da su same sebi svrha.

Prosperitet, upozorila je, ne mogu osigurati nezakonitosti i korupcija, koju podržava vladajuća vrhuška, već funkcionalni poredak. Po njezinom sudu, kada bi pravosuđe radilo svoj posao, mnogi ne bi bili na svojim funkcijama.

Rekla je i da ima primjer pa je navela da "Dragan Crnogorac zaposlen u državnoj tvrtki Plinacro, tvrtki u vlasništvu RH, to jest u njezinoj tvrtki kćeri, kao savjetnik uprave, prima 15 tisuća kuna neto plaću, a pritom uopće ne dolazi na posao niti ima bilo kakav radni zadatak".

To je, rekla je Vidović-Krišto, omogućeno dogovorom predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića i čelnika SDSS-a Milorada Pupovca.

Davorko Vidović (SDP) pozvao je na brzu i konkretnu pomoć u oporavku i revitalizaciji života u Sisačko-moslavačkoj županiji pogođenoj potresom jer se vrijeme troši olako.

Svako oklijevanje i birokratska lijenost ostavlja posljedice, upozorio je Vidović podsjetivši kako su za oslobađanjem od okupacije tog kraja podnesene velike žrtve, mnogi su raseljeni i uništena im je imovina. Više od 43.000 osoba iselilo je od 2001. do 2018. , odnosno 23 posto stanovništva toga kraja, napomenuo je dodavši kako je to područje i prije nedavnog potresa bio jedno od najnerazvijenijih u Hrvatskoj.  

Podsjetio je kako je stručna skupina izradila program revitalizacije toga kraja, s jasno definiranom vizijom i ciljevima te predložila 120 mjera i potrebno ulaganje od 10 milijardi kuna - ali bez odgovora.

To je novi koncept i paradigma regionalnog razvoja u kojem, smatra Vidović, Hrvatska zaostaje već 30 godina.

Ružica Vukovac (Domovinski pokret) govorila je o definiranju nacionalne strategije razvoja poljoprivrede te upozorila kako 421.000 hektara poljoprivrednog zemljišta nije uvedeno u sustav upravljanja pa Hrvatska zbog toga godišnje gubi 261 milijun eura.

Potrebno je izgraditi dodatne skladišne kapacitete, jer su postojeći nedostatni, zastarjela je poljoprivredna mehanizacija, traktori su stari i 32 godine. Na tržištu je nesrazmjer cijena stočne hrane s jedne te mesa i mlijeka s druge strane, upozorila Vukovac i dodala kako bi fiskalnom politikom trebalo rasteretiti poljoprivredne proizvođače.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Karolina Vidović Krišto, politika, izbori