Hrvatska

Pupovac osudio napad na 13- godišnjeg dječaka u Vukovaru: To ne pripada u ponašanje koje se može bilo čime opravdati

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac sazvao je u petak izvanrednu konferenciju za medije, zbog ovotjednog napada iz mržnje na 13- GODIŠNJEG dječaka u Vukovaru.

Sazvao sam ovu pressicu jer nakon moje jučerašnje za jednu televiziju i statusa na FB potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, nekima nije bilo dovoljno kako su iz SDSS-a reaagirali na jedan nemio događaj koji se dogodio u Vukovaru prije nekoliko dana kada je jedna odrasla osoba izudarala dječaka samo zbog toga što je imao masku na kojoj je bilo obilježje koje se toj osobi nije svidjelo. Želim ponoviti što smo kazali, takav događaj je za svaku osudu. Napad na maloljetnu osobu ili odraslu samo zbog toga što je netko na komadu svoje odjeće imao obilježje koje se nekome ne dopada predstavlja alarmantan čin netolerancije, agresivnosti i nepoštivanja razlika koje među nama moraju postojati kad su posrijedi bilo navijačke, bilo političke ili neke treće razlike i simboli koji te razlike manifestiraju.

U ime SDSS-a želim porodici ovog dječaka izraziti još jedanput našu ispriku što je njihovo dijete doživjelo u jednom svakidašnjem poslu koje je obavljalo, a to je kupovina kruha i isto tako želim kazati da ne može postojati nikakvo opravdanje za ovaj nasilnički čin neovisno o tome što i kako je osoba koja je posegla za nasiljem proživljavala ili je proživljavala njezina obitelj tijekom ratnih godina. To ne pripada u ponašanje koje se može bilo čime opravdati, rekao je Pupovac.

Politički piromani u Vukovaru i na drugim mjestima koji mene i pripadnike SDSS-a prozivaju da svaku vatru koja nastaje kao rezultat njihovog političkog piromanstva, trebaju shvatiti da su oni ti koji kod navijača i pripadnika različitih političkih usmjerenja te nasilničke radnje. Političkim piromanstvom se ne može upravljati gradom kao što je Vukovar i time se ne mogu rješavati međuetnički nesporazumi. Za to je potreban drugačiji pristup, onakav kao u vrijeme mirne reintegracije', smatra Pupovac. Osvrnuo se i na Penavine najave ukidanja srpskih i hrvatskih škola. 'Zabrinuti smo što čujemo da ponovno izabrani gradonačelnik želi i najavljuje da će ukinuti manjinske škole jer se to njima ne sviđa jer u tome vide problem, a ne u sebi…Sada čujemo da će se u naredne četiri godine kao glavna politika voditi to mogu li postojati manjinske škole.

Danas bih htio izraziti zabrinutost da nakon popisa stanovništva kao motiva za političko piromanstvo i ćirilice, ponovno izabrani gradonačelnik pitanje manjinskih škola izabire kao glavnu političku temu. To kod nas izaziva izvor brige i strahova. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vukovar, srbi, milorad pupovac