Zagreb

POČETAK OBNOVE: Rušenje prve kuće s crvenom naljepnicom u Zagrebu. Vanđelić: Usko grlo je u pisanju odluka

Piše: PolitikaPlus/HRT

Počelo je rušenje prve kuće s crvenom naljepnicom nakon potresa u Zagrebu. Prema planu obnove i donesenim propisima, zamjenske kuće bit će sagrađene ovisno o broju prijavljenih stanara koji su živjeli u njima u trenutku potresa.

446 dana od potresa u Zagrebu počelo je rušenje prve kuće. To je simbol početka obnove Zagreba, rekao je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu. Dobili smo tri odluke iz ministarstva. Druga se ruši sutra, za treću je potrebno napraviti projekt uklanjanja. Nadam se da će se proces ubrzati.

- Moj dojam je da se ljudi tamo zaista trude. Dobivamo po dvije odluke tjedno, mi se svi trebamo potruditi da se to ubrza i pojednostavi. 11 000 je zahtjeva u ministarstvu i treba ih pod hitno obraditi, do nas je došlo samo 18 odluka, tri su za uklanjanje 15 je za isplatu novačnih naknada, treba nam više ljudi, upravni postupak je dosta kompleksan i mislim da to treba rijšeiti digitalizacijom, rekao je Vanđelić.

Mi u Fondu smo se bojali da ćemo biti usko grlo, još uvijek nemamo dovoljan broj ljudi, dodaje.

- Koristimo elektroničke dražbe za sve što možemo. Tvrtka koja je dobila ovo rušenje, sudjelovala je na elektroničkoj dražbi, mislim da je to transparentan sustav. Svi se mogu priključiti, a onda tijekom dražbe snižavaju cijene.

Na pitanje je li ministarstvo mjesto gdje sve zapinje, Vanđelić odgovara kako su se u Fondu bojali da će oni biti usko grlo.

- Imamo 30-ak posto zaposlenih od onoga broja koji nam je potreban za maksimalan kapacitet obnove, ali izgleda da je usko grlo u pisanju odluka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OBNOVA, ZAGREB