Hrvatska

BOŽINOVIĆ: Blaže mjere na granicama. Kafići mogu raditi do ponoći, ukida se zabrana treniranja u zatvorenom...

Piše: PolitikaPlus

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1207. Među njima je 456 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 44 pacijenta. Preminulo je 13 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite u 11 sati održava konferenciju za medije.

Na tjednoj razini imali smo 1056, a u ovom tjednu 814, što je 22.9 posto manje nego u prošlom tjednu. Trenutna incidencija je 67,6, najniža u Istarskoj, a najviša u Međimurskoj županiji. Po 14-dnevnoj stopi incidencija u Europskoj uniji Hrvatska zauzima 12. mjesto, niža od prosječne u Europi. Stopa smrtnosti je 1996 što nas stavlja na 21. mjesto ljestvice EU-a, rekao je Capak.

Alemka Markotić kazala je da je dobra vijest da u cijeloj Europi dolazi do pada broja zaraženih. Brine postepeni porast indijske, delta varijante. Najznačajnije raste u Velikoj Britaniji. Ta varijanta ulazi u skupine koje nisu cijepljene.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da se ne smijemo opustiti, te da o nama ovisi kakva će nam biti zdravstvena slika i gospodarska u narednom razdoblju. 

Stožer produžuje mjere za javni prijevoz i trgovine do 30. lipnja. Ulazak u Republiku Hrvatsku osobama koje dolaze iz schengenskog prostora, a koje su cijepljene s dvije doze cjepiva bit će omogućen ulazak čim se cijepe drugom dozom, neće trebati čekati protek vremena od 14 dana, rekao je Božinović.

Govorio je i o okupljanjima. “Tu se prije svega radi o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, od večeras od ponoći mogu raditi do 24 sata, kafići, pekare, javna okupljanja… Ukida se zabrana treniranja i natjecanja u zatvorenim prostorima”, rekao je Božinović.

“Želio bih naglasiti da su javna događanja i okupljanja i dalje ograničena na maksimalno 100 osoba. Smatram bitnim istaknuti to sada pogotovo kad je pred nama europsko prvenstvo u nogometi i kada je počela turistička sezone. Daje se preporuka svim jedinicima lokalne samouprave da se ne organiziraju javna događanja poput masovnog gledanja nogometnih utakmica. Što se tiče toga i turističke sezone, danas ministar ima sastanak s turističkim zajednicama na kojem će im ukazati na potrebu izbjegavanja masovnih manifestacija tijekom sezone”, rekao je Božinović.

Smisao odluka je da se što više toga omogući, da se otvore mogućnosti koje nam trenutna epidemiološka situacija dopušta, ali sve mora biti kontrolirano. Ne zbog toga što to želi Stožer, nego kako bismo sačuvali epidemiološku sliku, kako iz Hrvatske ne bi išle slike masovnog okupljanja kao što je bilo proteklih dana, jer to nije dobra pozivnica za strane goste. Na tim stvarima ćemo morati inzistirati ne samo zbog zdravstvenih razloga, već zato što imamo preduvjete za dobru turističku sezonu, rekao je Božinović.

 

'U većini zemalja se indijska varijanta popela na tri posto zaraženih pa to traži pozornost', kazala je.

Nije baš najsretnije za čuti da imamo dva izvješća koja su još u obradi. Jedno je o epidemiji u Finskoj, pojavila se na dva odjela jedne bolnice, a oboljelo je 57 bolesnika, 17 ih je umrlo, 41 je bilo cijepljeno jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i 42 zdravstvena djelatnika koji su bili cijepljeni, ali nitko nije teže obolio. Slična situacija je i u Belgiji u Domu za starije osobe, gdje je 60 do 70 štićenika oboljelo, 11 je umrlo, bili su cijepljeni, ali su bili u jakom teškom stanju i s brojnim komorbiditetima. Inficirano je 10 do 15 članova osoblja. To nam govori da i dalje moramo biti oprezni. Vidimo da je trend da ljudi koji su primili jednu dozu odustaju od druge doze, a to nije dobro, rekla je Markotić. 

Naglasila je da se mlađi trebaju cijepiti jer se među njima širi virus, a dosta zemalja se priprema cijepiti djecu 12 do 16 godina, Pfizer je već odobren, u postupku je odobrenje Moderne, a to se očekuje tijekom ljeta.

Osvrnula se na druge varijante, rekla je da u Portugalu nema drugih varijanti, ali se kod njih širi Delta soj, dok je u Španjolskoj došlo do zaraze na natjecanju ljepote i širenja zaraze Delta sojem. Dodala je da Italija ima dosta stabilnu situaciju, u srednjoj Italiji primjećuju porast brazilske varijante.  Ne smijemo misliti da pandemija prestaje, iako je situacija bolja trenutno u Europi. I dalje je iznimno važno da se što veći broj stanovnika cijepi (...) i dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite, rekla je.

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pandemija, koronavirus