Zagreb

ZAGREB: Klisović od mandata u Skupštini očekuje realizaciju zacrtanog u programu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novoizabrani predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) poručio je u četvrtak da od ovog skupštinskog mandata očekuje da se one stvari koje su zacrtali u programu, pogotovo u koalicijskom sporazumu SDP i platforma Možemo!, realiziraju u praksi.

"To je naš politički cilj i na tome ćemo vrlo predano raditi", poručio je Klisović. 

Složio se s tvrdnjom novinara da je pred gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i gradskim zastupnicima puno problema i posla, osobito financijskih te da je to i velika odgovornost kada će dolaziti bitne odluke. 

"To je naš posao. Upravo da donosimo, kada je potrebno, i teške odluke kako bi se konsolidirale gradske financije i kako bi se Grad doveo u bolje stanje nego što je trenutno i kako bi se građanima omogućio kvalitetan život. Bit će tu puno, puno teških odluka bez daljnjega", poručio je Klisović. 

Na pitanje kako komentira da su već na početku mandata problemi zbog imenovanja u Zagrebačkom holdingu te je li SDP-ov koalicijski partner izdao svoja obećanja građanima kada je u Upravi Zagrebačkog holdinga imenovao ljude bez javnog natječaja, Klisović je rekao da to nisu problemi. Tu se radi o dva zakona koji imaju koliziju određenih odredbi koje reguliraju isto pitanje -  imenovanje predsjednika i članova Uprave u trgovačkim društvima, u Zagrebačkom holdingu u ovom slučaju, rekao je.

"To se tumačenje mora razjasniti. Pravnici znaju da uvijek kasniji zakon koji regulira istu materiju kao onaj prethodni ima prednost i ne mislim da je gradonačelnik pravno pogriješio", kaže Klisović.

"Vidjet ćemo kako će teći postupak pred Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa, ali da bi ovu stvar razriješili brzo i učinkovito bilo bi sigurno vrlo uputno kada bi Vlada izašla u Sabor s prijedlogom izmjena Zakona kako bi se ta dva zakona uskladila i kako ne bi dolazilo do različitih pravnih tumačenja", istaknuo je.  

Klisović ne smatra da je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević trebao ipak pričekati konstituirajuću sjednicu Gradske skupštine prije imenovanja u Zagrebačkom holdingu, kako bi zadovoljio formu. 

"Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi daje takvu ovlast gradonačelniku, a onda je njegova procjena, ocjena i odluka kako će dalje postupiti. I to je on napravio", istaknuo je Klisović. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

joško klisović, gradska skupština