Svijet

U Izraelu raste broj zaraženih, Rusija ponovno ima rekord u broju mrtvih

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Izraelu u četvrtak broj zaraženih nastavlja rasti, unatoč visokoj stopi procijepljenosti, dok Rusija treći dan zaredom javlja o rekordnom broju umrlih, javljaju novinske agencije.

Tristo sedam ljudi je bilo pozitivno na testu u srijedu u Izraelu, priopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

Više od 300 novozaraženih u danu zadnji put je prijavljeno početkom travnja.

Većina novih slučajeva zaraze povezana je s agresivnijom delta inačicom koronavirusa otkrivenom u Indiji. Među zaraženima je veći broj mladih.

Ministar unutarnjih poslova Ayelet Shaked rekao je da će ponovo narediti zatvaranje međunarodne zračne luke Bena Guriona blizu Tel Aviva nastavi li rasti broj novozaraženih.

Već oko tjedan dana nema prijava smrtnih slučajeva u vezi s virusom u toj zemlji.

Izrael smatraju uzornom zemljom u suzbijanju koronavirusa jer uspješno provodi kampanju cijepljenja.

Od 9,3 milijuna stanovnika 5,6 milijuna je primilo prvu dozu a 5,2 milijuna je primilo obje doze.

Ruska vlada je u četvrtak prijavila 672 umrla od covida-19 u zadnja 24 sata, što je novi vrhunac od početka epidemije koja se pogoršava zbog širenja delta varijante virusa.

Riječ je o crnom rekordu treći dan zaredom. Usto, zemlja je prijavila 21.042 novozaražena.

Glavni grad Moskva, najveće žarište epidemije u Rusiji, i Sankt Peterburg prijavili su 108, odnosno 115 umrlih. Ti su podatci blizu najviših brojeva koje su ta dva grada zabilježila početkom tjedna.

Kampanji cijepljenja koja je počela u prosincu uz pomoć velike reklame Sputnjika V, glavnog ruskog cjepiva, zasad su se odazvala 23 od 146 milijuna Rusa, ili 15 posto stanovništva, u prilikama općeg nepovjerenja prema cjepivu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu se usprotivio uvođenju obveznog cijepljenja u zemlji, ali je pozvao Ruse da se cijepe i ne slušaju glasine koje kruže o cjepivima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, rusija, izrael