Hrvatska

SISAK: Uskok pretresa gradsku upravu Siska, Ikić Baniček odbija dati dokumentaciju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a sisačkoga Gradskog vijeća izvijestio je u srijedu da je prošlog tjedna sisačku gradsku upravu pretresao USKOK, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) novčano je kažnjena jer je odbila predati traženu dokumentaciju. 

Županijski sud u Zagrebu kaznio je sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček zato što Uskoku nije željela dati podatke koje je tražio kako bi istražio sumnje u kriminal u njezinu gradu. Izrečena joj je novčana kazna od 10 tisuća kuna. Ako i nakon te kazne istražiteljima odbije dati ono što traže, može joj biti određen i zatvor, izvijestio je prije dva dana Telegram, dodajući da je odluku o kažnjavanju gradonačelnice Županijski sud u Zagrebu izvjesio na elektronsku oglasnu ploču. Iz sudskog dokumenta proistječe da je Uskok određenu dokumentaciju od Kristine Ikić Baniček tražio u sklopu izvida koji su u ovom trenutku tajni.

U današnjem priopćenju klub vijećnika s HDZ-om na čelu ističe da sisačka gradonačelnica iza sebe ima nekoliko prijava, a najveća poznata afera je „Kopa beach“, gdje se zauzela da posao demontiranja pruge vrijedne 10 milijuna kuna dobije baš udruga koja se tek osnovala, a čelni ljudi bili su njezini bliski suradnici. Nije poznata ni sudbina novca ni pruge, stoji u priopćenju. Kako se tvrdi, nepoznanica je i utrošak 50 milijuna kuna kredita za infrastrukturne projekte te slučaj Ledene dvorane Zibel, koja je ugovarana po sistemu ključ u ruke. "S dodatnim poslovima, cijena dvorane je porasla za 10 milijuna kuna, pa je moguće da se njezina konačna cijena popela i do 60 milijuna", stoji u priopćenju.

Kao sporni projekti navode se i energetska učinkovitost javne rasvjete grada Siska u vrijednosti od 28 milijuna kuna s PDV-om, popločavanje Ulice Stjepana i Antuna Radića, građevinski zahvati na Športsko-rekreacijskom centru Sisak i dr.

Klub vijećnika postavlja pitanje zašto  gradonačelnica Kristina Ikić Baniček opstruira rad hrvatskog pravosuđa i ne dopušta uvid u službenu dokumentaciju.

Budući da sisačka gradonačelnica Uskoku nije predala traženu dokumentaciju, Županijski sud u Zagrebu donio je presudu da kao odgovorna osoba plati kaznu od 10.000 kuna, a ako i nakon toga ne postupi po zahtjevu i ne preda dokumentaciju, može se kazniti zatvorom do izvršenja, ističe u priopćenju oporbeni klub gradskih vijećnika. 

"To nije prvi slučaj da SDP-ova gradonačelnica ne poštuje sudske odluke, sjetimo se pravomoćne presude u slučaju sisačkoga hokejskog kluba Siscia i djece koja su prosvjedom tražila svoja prava, a koja im je sisačka gradska vlast uskratila. Sve afere i sumnje u kriminal sisačke gradske vlasti tijekom dugog osmogodišnjeg mandata dovele su pred zid sisačku političarku jer je u velikoj opasnosti i upitan njezin tek započeti novi četverogodišnji mandat", ocjenjuje klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a.

"Sisačka javnost predugo čeka rasplet ove situacije. Što skriva ona koja neprestano prstom ukazuje na druge, a svoje dokumente drži pod ključem? Čega se boji Kristina Ikić Baniček?" stoji na kraju priopćenja koje je potpisao predsjednik kluba vijećnika Tomislav Kralj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KRISTINA IKIĆ BANIČEK, uskok, sisak