Hrvatska

CAPAK: Ići ćemo u pooštravanje mjera kontrole i testiranja

Piše: PolitikaPlus/HRT

Danas je održana press konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite. U Hrvatskoj je 131 novi slučaj pozitivnih osoba na koronavirus, a testirano je 3.966 osoba, što je 3,3 posto pozitivnih.

Mi smo sada na početku turističke sezone lošiji nego što smo bili u isto vrijeme prošle godine, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

Najnižu inicidenciju zaraze ima Istarska županija, a najvišu Zadarska, dodaje.

Imamo sve moguće preduvjete da ponovno zazelenimo našu obalu, ističe Beroš.

Postoji snažna mreža cijepitelja diljem Hrvatske, na određene punktove se može doći bez najave. Covid potvrda već sada može omogućiti povratak u staro normalno. Uložili smo napore nalaženja optimalnog načina suživota s virusom. Imamo teškog i jakog protivnika s druge strane. Antivakseri imaju snažnu kampanju. Moramo odabrati kome vjerovati. Struci koja spašava živote ili neutemeljenim elementima, rekao je Beroš.

Za ministarstvo zdravstva kaže da je nakon nove provedene ankete i animacie vidljivo da je cijepljeno 63% zaposlenih, a uz one koji su preboljeli je 74%.  "Svaka zaraza se broji"

Znamo da se mladi vole zabavljati, ali svaka zaraza se broji, rekao je Davor Božinović govoreći o Hrvatskoj obali koja je sada u narančastom. 

Ako vidite da je na jednom mjestu više od sto ljudi i ako se ne može utvrditi epidemiološki status, taj događaj treba zabraniti, kaže Božinović.

Moramo voditi računa o svim aspektima odluke, odgovorio je Capak na pitanje hoće li doći do potpune zabrane partya i okupljanja. 

U ovom trenutku ćemo ići na pooštravanje mjera kontrole i testiranja na ulasku u ovakve ovjekte, nego da se zatvore objekti i da se mladi okupljaju na drugim mjestima na kojima neće biti kontrolirano. 

Kazne za necijepljene?

U tijeku su međuresorni razgovori o obveznom cijepljenju u tri sektora, zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi. 

Bliže smo edukaciji i podizanju svijetsti o sigurnom radnom odkurženju i o tome se razgovara. To je način da se u budućnosti osigura suživot s virusom. Penalizaciju i sankcioniranje uvijek bacamo u drugi plan, kaže Beroš. 

Što s Britancima?

U ovom trenutku za građane Velike Britanije imamo uvjete da trebaju imati potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili testiranju, što smatramo da je dovoljna mjera. Razmatramo i druge mogućnosti, ali ako želimo biti konzistentni onda Britanci nisu jedini, rekao je Capak. Božinović je na to dodao, a pogotovo je istaknuo Španjolsku, i rekao da postoji razlika između onih koji bi se odmorili i onih koji dođu na dan, dva. Razgovara se o dodatnim mehanizmima, to je čitav niz, uključujući zabranu prelaska granice, dodaje Capak.

Božinović: Mi ćemo ostati otvoreni, no države svojim građanima mogu zakomplicirati odluku da dođu u Hrvatsku

'Kategorija narančaste u principu ne mijenja ništa. O tome govorimo jer je činjenica da kada infekcija krene, da se ona brže širi, nego zaustavlja. Teško da u kratko vrijeme možemo postići smanjenje broja, nego računamo na povećanje. No nije isto ide li jedan, dva posto tjedno ili eksponencijalno. Onda ulazimo u crveno, no to nema veze s ulaskom u RH. Ima veze s povratkom iz RH. Mi ćemo ostati otvoreni, no države svojim građanima mogu zakomplicirati odluku da dođu u Hrvatsku', pojasnio je Božinović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANDEMIJA, KORONAVIRUS