Tvrtke

MILANOVIĆ: Dobro je što je Vlada projekt Varteksa uvrstila u strateške projekte

Piše: PolitikaPlus/Hina

Varteks je "jedan od zadnjih uspravnih primjera tekstilne industrije u Hrvatskoj i nadam se da će to i ostati", izjavio je u utorak u Varaždinu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je dobrim ocijenio što je Vlada projekt te tvrtke uvrstila u strateške projekte. 

Predsjednik je obišao proizvodne pogone Varteksa i izložbene prostore Varteksa i VarteksPRO (specijalna vojna odjeća) te održao radni sastanak s predstavnicima tvrtke, čiji je projekt Vlada uvrstila u popis strateških, prioritetnih projekata. 

Vlada je, naime, u lipnju projekt "Varteks kvart - urbana regeneracija" proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a riječ je o projektu koji je vrijedan 182,7 milijuna kuna.

"To je dobro jer bez državne pomoći to, nažalost, neće ići. Polako se svi gase, male su plaće i bez pomoći vlasti i politike, države, ta vrsta proizvodnje, posebno ova ambicioznija vrsta tekstilne industrije koja ostvaruje nekakvu dobit, ne može i naprosto treba potporu", izjavio je predsjednik. 

S time se složio i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je na sastanku s predsjednikom u Gradskoj vijećnici istaknuo da Varteksu treba i pomoć Grada Varaždina.

"Nadamo se da ćemo zajedno s Upravom pomoći da Varteks preživi, zato jer Varteks ima tradiciju i tih tisuću radnih mjesta vrlo je bitno za ovaj grad i za ovu regiju", rekao je Bosilj.

Dodao je da tvrtka Gradu duguje pet milijuna kuna koje bi Grad mogao naplatiti istog trenutka.

"Dogovorili smo obročnu otplatu na dvije godine, na način da ćemo početi s kunom, dvije mjesečno, dok se ne zavrti cijela priča s urbanom regeneracijom prostora Varteksa. Onda će rate biti veće", rekao je varaždinski gradonačelnik.

 Na sastanku s predsjednikom u Gradskoj vijećnici je, uz Bosilja i njegove suradnike, bio i varaždinski župan Anđelko Stričak sa suradnicima, a predsjednika su pozvali da ponovo dođe u Varaždin u rujnu, kada će se održavati 51. Varaždinske barokne večeri, a 22. rujna obilježiti 30. obljetnica oslobođenja grada Varaždina.

"Nastojat ću biti u Hrvatskoj jer to je važan datum u ratnoj povijesti Hrvatske. Tada je uzet značajan dio neprijateljske tehnike i to je kasnije utjecalo i na oslobodilačke operacije Hrvatske vojske u velikoj mjeri krajem 1991. i početkom 1992. godine", rekao je predsjednik Milanović.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, varteks