Hrvatska

SLOVENIJA: Velik broj novih zaraza, upozorenja na novi val

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 88 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći broj dnevnih zaraza nakon 17. lipnja, zbog čega zdravstvene vlasti ponovo upozoravaju na dolazeći novi val i potrebu pojačanog cijepljenja.

Jedna od mjera za veći odaziv na cijepljenje je odluka vlade da se od 23. kolovoza ukine besplatno testiranje za građane, osim za osobe koje se zbog zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti, te necijepljene zdravstvene radnike, osoblje u domovima za starije ili na izdržavanju kazne i slične slučajeve.
Vlada je do sada za brze testove potrošila 50 milijuna eura i skoro 70 milijuna za PCR testove, dok je liječenje onih koji su završili u bolnici stajalo oko 200 milijuna, kazao je u utorak u izjavi za novinare Janez

Poklukar, ministar zdravstva. Zato će se broj mjesta za testiranje smanjivati i oni više osim za posebne kategorije neće biti besplatni, no vlada priprema uredbu po kojoj bi se cijena testova za plaćanje maksimirala na 12 eura.
Kako su u petak na konferenciji za novinare kazali ministar zdravstva Poklukar i direktor Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek, i u Sloveniji i cijeloj Europi trendovi su takvi da raste incidencija zaraza kao i reprodukcijski broj širenja, sve je prisutnija i zaraznija delta varijanta.

Poklukar je izrazio zabrinutost podacima iz Portugala, gdje je dominantna delta varijanta, jer se pokazalo da i mlađe zaražene osobe od 20 do 40 godina češće imaju teži tijek bolesti i duži oporavak, zbog čega je kampanju cijepljenja potrebno ubrzati, dok bi za populaciju stariju od 50 godina trebalo postići procijepljenost od preko 80 posto.

Svijet ide u novi val epidemije, preporučujemo svima koji ovog ljeta putuju da se prije odlaska na odmor cijepe, kazao je Krek, dodavši da je prošlog tjedna u Sloveniji zabilježen i veći broj uvoženih slučajeva zaraze, među njima i 42 iz Hrvatske, te 57 iz Španjolske.

Udio delta varijante među zaraženima u Sloveniji se povećava, kazao je Krek, dodavši kako se i Slovenija vjerojatno kreće prema trećem valu, zbog čega je potrebno još intenzivnije cijepljenje, ali i pridržavanje osnovnih protuepidemijskih mjera, kao što su nošenje maske, fizička distanca i provjetravanje prostorija.

"O nama samima ovisi kako će se taj novi val kod nas kretati", dodao je.
Slovenska vlada na Twitteru je u utorak objavila da je u 24 sata sa 1734 PCR testova bilo potvrđeno 88 zaraza, ali da već osmi dan za redom nije bilo novih smrtnih slučajeva.

Udio pozitivnih testova na koronavirus povećan je na tjednoj i dnevnoj razini i iznosi 5,1, sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 54, dok je broj aktivnih slučajeva zaraze porastao na 799.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenija, koronavirus, pandemija