Regija

BEOGRAD: Srbiju trese afera navodnih veza kriminalnog klana s visokim dužnosnicima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbiju potresa afera u kojoj se visoki državni dužnosnici, među kojima i predsjednik Aleksandar Vučić, dovode u vezu s članovima organizirane kriminalne skupine čije su vođe uhićene u veljači ove godine, a izvanredna obraćanja javnosti najavili su i javni tužitelj i srbijanski šef države.

Slučaj Veljka Belivuka, poznatog kao Velja Nevolja, i njegove kriminalne skupine, uz koju se vezuju ubojstva, mučenja, nasilje i brojna druga zlodjela, danima u srbijanskoj javnosti i na dnevno-političkoj razini dobija obrise političkog trilera, katkad i horora, jer se u provladinim medijima objavljuju mučne scene i fotografije nasilja dokumentiranog u dosadašnjem tijeku istrage.

Belivuk i nekolicina njegovih suradnika uhićeni su početkom veljače, a tu je akciju vlast okarakterizirala kako odlučnu i ustrajnu borbu države protiv organiziranog kriminala i mafijaških klanova.

Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je tada kako je riječ o „najjačoj kriminalnoj skupini poslije Zemunskog klana", čiji su članovi, među ostalom, osuđeni i zbog ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Belivuk je u javnosti dugo poznat kao vođa jedne od navijačkih skupina Partizana, ali su se vremenom uz njegovo ime vezale i brojne kriminalne aktivnosti. 

U tijeku istrage o djelovanju i zlodjelima Belivukova klana, čije detalje skoro svakodnevno objavljuju tabloidi bliski vlastima, Belivuk je dospio na naslovnice nakon što je istraživački portal KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, objavio navodne detalje njegova saslušanja u tužiteljstvu.

Niječući da je ubojica, Belivuk je, navodno, detaljno pričao o kontaktima s pojedinima iz vlasti i predsjednikom Aleksandrom Vučićem, njegovim bratom Andrejom, ministrom Vulinom, te dužnosnicima vladajuće Srpske napredne stranke.

Vučić je te navodne tvrdnje promptno porekao i tijekom posjeta Kragujevcu u četvrtak pred kamerama ustvrdio kako Belivuka nikad nije ni čuo ni vidio, a u povodu tvrdnji koje je objavio KRIK najavio da će se "u roku od 48 sati" obratiti javnosti.

Beogradski mediji objavili su za danas i izvanredno obraćanje tužitelja za organizirani kriminal, na kojem se očekuje da bude razjašnjeno kako u javnost dospijeva toliko detalja iz istrage koja bi do podizanja otužnice trebala biti u okvirima policijsko-pravosudnih tijela. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLITIČARI, KRIMINAL, SRBIJA