Kultura

Roman Drage Glamuzine: Drugi zakon termodinamike

Piše: Miroslav Pelikan

Nedavno je u biblioteci Ambrozija,kao 555. po redu,zagrebačkog nakladnika VBZ-e,objavljen roman Drage Glamuzine, Drugi zakon termodinamike,u kvalitetnoj opremi,( knjiga je sjajno opremljena za višekratna čitanja,što inače nije čest slučaj kod izdavača),suvremenog hrvatskog pisca,urednika kod ovoga nakladnika.

Akteri u ovom romanu na  prigodnom skupu jedne večeri pričaju,otkrivaju svoje najskrivenije tajne,pisci,kulturnjaci,iznose sjećanja,kojih se srame,boje,koja ih teško pritiskaju,između prisustva Jonathana Franzena,svjetski poznatog književnika,koji je nedavno boravio u Zagrebu i povremene pojave Zorana Ferića,jednog od najpopularnijih domaćih pisaca,već niz godina.

Sjećanja su tegobna,brutalna,obilježena seksom,zločinima,lošim životima,upitnim trajanjima,nedostatkom svega i svačega.

Kraj ove proze završava premlaćivanjem jednog od sudionika skupa od strane grupe lokalnih huligana i posve mirnim promatranjem ovoga nemilog događaja drugog sudionika istog ispovjednog skupa.

Junaci ove priče vjerojatno nisu svjesni situacije u kojoj se nalaze,zaglavljeni su u nepromjenljivom trenutku,nakon prošlosti koja se dogodila i njih obilježila,u kratkom vremenskom razdoblju sadašnjost i između budućnosti za koju se ne zna hoće li se uopće dogoditi,ukoliko se dogodi,bit će tamna.

Junaci Drage Glamuzine iskreno svjedoče o sebi i svom vremenu,nemilosrdnom vremenu i roman se čita u jednom dahu.

Istaknuo bih,kako je veličina ove proze posve primjerena današnjem čovjeku i čitatelju,oko 150 stranica,ni previše,ni premalo,koliko treba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vbz, roman