Kultura

LIKOVNA SCENA: Nove apstrakcije Mladena Žunjića

Piše: PolitikaPlus

Jedan od ključnih elemenata prepoznatljivosti slikastva suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika Mladena Žunjića jest i veliki format platna,od metra do metra i pol,na kojima je vješto i neprekidno,nadahnuto i bez ustezanja izvodio različite varijacije tema i motiva u ulju i akrilu ili pak u dobro složenoj kombinaciji.

Drugi ali i važniji element slikarstva Mladena Žunjića iznimni je i energični kolorizam,sveprisutan u brojnim raznovrsnim ciklusima,koji se godinama nastavljaju u logičnom slijedu,kao rezultat radoznalog i istraživačkog postupka,na kojima slikar i temelji svoj vrlo opsežni opus.

Pred nama je je ciklus Novih apstrakcija na klasičnom formatu platnu 100 x 90 cm,u kombinaciji akrila i ulja s motivima vibrirajući energetskih silnica ili praska koji je stvorio svemir ili nesvakidašnje zelenkaste konstrukcije na narandžastoj podlozi uz nazočnost oblika za koje ne znamo jesu li ptice ili oči ili cvjetovi koji niču u prozirnim vodama ili pak ribe koje plutaju,plove.

Svaka slika iz ciklusa Novih apstrakcija priča odmjereno ili u grču svoju posebnu,ne sličnu s drugima,pripovijest o nastanku  i življenju,o budućnosti i zamislima,o prostorima između svjetova.

Imaginarni svijet oblika i pojava Mladena Žunjića,nastavlja svoj život iz ciklusa u ciklus,proširujući i produbljujući svoje različitosti i nedinstvenosti u stvaranju paralelnog svijeta.

I u ovom ciklusu silina energetskog naboja je izrazita,fluktuirajuća i nezaustavljiva,posveta životu,realizirana žestokom autorskom gestom i bogatstvom kolora.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MLADEN ŽUNJIĆ, SLIKAR, SLIKE