Svijet

Pentagon: SAD će nastaviti evakuacije iz Afganistana u narednim tjednima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjedinjene Američke Države su i dalje posvećene povlačenju iz Afganistana i nastojat će u narednim tjednima evakuirati što je moguće više američkih građana i afganistanskih tumača, rekao je u utorak glasnogovornik Pentagona John Kirby.

"Ostajemo predani dovršetku povlačenja na siguran i uredan način. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo izvukli što je više moguće američkih državljana kao i mnoge od tumača i prevoditelja" koji su pomagali američkim snagama, kazao je Kirby u intervjuu za MSNBC.

"Radit ćemo jako puno sljedećih tjedana kako bismo ih iz zemlje izvukli što više ljudi", dodaje.

Glasnogovornik Pentagona je u intervjuu istaknuo kako SAD vjeruje da ima kapacitet izvlačiti 5 do 9 tisuća ljudi dnevno iz Kabula, dodavši da se vjeruje da je 5.000 do 10.000 američkih državljana ostalo u području glavnog grada.

Tri baze u SAD-u spremne su primiti do 22 tisuće afganistanskih saveznika u narednim tjednima, istaknuo je glasnogovornik u interjvuu za CNN. 

Po njegovim riječima, u zadnja 24 sata je više od 700 ljudi, među kojima 150 američkih državljana, evakuirano iz Kabula.

Zračna luka je otvorena i letovi su krenuli, no postoje određeni sigurnosni problemi vezni uz južnu stranu aerodroma, rekao je glasnogovornik. 

Poručio je i da će SAD brzo odgovoriti na svaki napad na svoje ljude i operaciju u kabulskoj zračnoj luci.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

afganistan, sad