Svijet

Cijepljenje: Izraelski premijer primio treću dozu cjepiva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izraelski premijer Naftali Bennett primio je treću dozu cjepiva protiv koronavirusa i pozvao Izraelce da učine isto nakon što je minimalna dob za docjepljivanje spuštena na 40 godina. 

Bennett (49) prvi je svjetski lider koji je primio treću dozu cjepiva protiv covida-19, navodi njegov ured. 

"Ako se budete cijepili trećom dozom, mogli bismo izbjeći četvrto zatvaranje", rekao je Bennett prije nego što se cijepio u bolnici u Kefar Savi. "Vidimo veliku učinkovitost cjepiva, to je sigurno, i to je način da se virus zaustavi."

Izrael u posljednje vrijeme ima oko 8000 novih zaraza dnevno, što je najveći broj od siječnja. 

Ministarstvo zdravstva odlučilo je u četvrtak spustiti minimalnu dob za docjepljivanje na 40 godina, uglavnom cjepivom proizvođača Pfizera/BioNTecha. 

Izrael je 13. kolovoza odredio 50 godina kao minimalnu dob za primanje trećeg cjepiva unatoč pozivima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se pričeka s docjepljivanjem kako bi se više cjepiva osiguralo za siromašne zemlje u kojima je stopa cijepljenja vrlo niska. 

Bennett je odgovorio da primjena trećih doza u Izraelu, zemlji s devet milijuna stanovnika, neće utjecati na globalne zalihe cjepiva i naveo da će se omogućiti testiranje učinkovitost treće doze. 

Izrael je ukupno potvrdio više od 970.000 zaraza i 6700 mrtvih. Više od 5,4 milijuna stanovnika, odnosno 58 posto, primilo je dvije doze cjepiva.

Izrael je među prvim zemljama koje su u prosincu krenule s masovnom kampanjom cijepljenja. Izrael je sklopio sporazum s Pfizerom koji je brzo isporučio milijune plaćenih doza u zamjenu za podatke o učinkovitosti cjepiva. 

Ova kampanja dovela je do značajnog smanjenja zaraza, no posljednjih tjedana broj zaraza ponovno raste širenjem delta varijante kod necijepljenih odraslih osoba, ali i kod osoba cijepljenih prije više od šest mjeseci.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijepljenje, izrael