Kultura

LIKOVNA SCENA: Ciklus akvarela Tea Trostmanna

Piše: PolitikaPlus

Teo Trostmann,suvremeni je hrvatski likovni umjetnik,autor je ciklusa akvarela i ulja s motivima krajobraza i mrtvih priroda,karakterističnog odmjerenog kolora.

Osobno doživljavam svaki list akvarela kao snažno,eruptivno sjećanje na jedinstveni,kratkotrajni trenutak u proteklom vremenu,trenutak iznimnog značenja, a ove se riječi mogu posve pripisati i ovom ciklusu akvarela Tea Trostmanna.

Kada je nastao ovaj zanimljivi ciklus akvarela?Nisu izlagani,kako to?

-Ovo je izbor  mojih akvarela koji su nastali prije stanovitog vremena, dok su djeca bila mala pa nisam želio slikati uljem u kući.

Odlučio sam ne izlagati radove dok ne prođe ova gripa. Akvarel je složena tehnika u kojoj i um i ruka moraju biti hitri, greške se ne mogu popraviti.

Jako volite akvarel.

-Razlika između akvarela i slikanja uljem je kao razlika između klizanja na ledu i hodanja po asfaltu.

Možda su neke od najboljih slika ikada naslikanih bile Turnerovi akvareli, jer je taj engleski slikar prvi shvatio elementarnu čistoću impresije i "govor" boje.

Motivi su iz Vaše okoline.

-Motivi su očito iz južnohrvatskoga priobalja, prevladavaju ljetni dojmovi, ali nađe se i mrtvih priroda i scena jeseni i zime.

Što je u planu kada govorimo o akvarelu?

-Iduće godine ću prikazati otoke, a ako Bog da kada budem pred mirovinu i aktove, ti aktovi su skladni, prirodni kao kiparstvo, nema erotike.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

akvarel, teo trostmann, slike