Mojbiz

IZDACI: Školski ‘udar’ na kućni budžet

Piše: PolitikaPlus

Iako se školski udžbenici za osnovnoškolce osiguravaju iz državnog proračuna već treću godinu zaredom, izdaci roditelja za potrepštine koje su naoko sitnice u odnosu na udžbenike nisu mali, piše u četvrtak Večernji list.

Još ako je u kući više školaraca i pohađaju neku od škola u općinama gdje lokalna samouprava ne (su)financira druge obrazovne materijale, poput radnih bilježnica i slično, udar na kućni budžet broji se u iznosu od više tisuća kuna.

"Sva sreća da živimo u Zagrebu. Jedan sin će u peti osnovne, a drugi u prvi razred gimnazije, što znači da će obojica dobiti i besplatne udžbenike i besplatne radne bilježnice, s obzirom na to da Grad i za srednjoškolce osigurava sve potrebno. Pernice, školski pribor, torbe... stajat će me, računam, do 1000 kn", kaže Mirjana B.

No roditelji u Šibeniku, primjerice, gdje će na početku školske godine petaše na školskim klupama dočekati samo udžbenici, a radne bilježnice su se dosad u pravilu kupovale, samo će za taj “luksuz” morati izdvojiti 768,81 kunu, uračunaju li se u to i omoti za udžbenike i radne bilježnice te likovna mapa. S bilježnicama koje u prosjeku koštaju od 5 do 15 kuna, školskim priborom, trokutima i šestarom, pernicom, školskom torbom, tenisicama..., svota se brzo penje i do 1500 kuna, ovisno o željama ili kupovnoj moći.

Za prvaša opće gimnazije koji od svoje lokalne samouprave neće “vidjeti” ni besplatne udžbenike, a kamoli išta drugo – ako obitelj nije slabijeg imovinskog cenzusa – paket udžbenika i radnih bilježnica košta i 2048,71 kn, izračunao je dnevnik putem jednog portala za online prodaju.

I to bez bilježnica, omota i školskog pribora ili dodatnih materijala za učenje! Stoga nije čudno što će početkom rujna srednjoškolci navaliti na antikvarijate, posebice one zagrebačke.

No kako srednjoškolske udžbenike Grad Zagreb sufinancira od 2014. i na kraju školske godine se vraćaju, odnosno, nasljeđuju ih nove generacije, ponuda je posljednjih godina više nego ograničena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠKOLA, RODITELJI, NOVAC