Mojbiz

Podaci DZS-a: BDP u drugom kvartalu porastao rekordnih 16,1 posto

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 16,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi rast nakon četiri kvartala pada, i to najveći od 1996. godine, otkad Državni zavod za statistiku (DZS) prati te podatke

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 16,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Dosad rekordan rast BDP-a od 7,2 posto bio je zabilježen u drugom tromjesečju 1997. godine.

Rast u drugom tromjesečju na godišnjoj razini prvi je nakon četiri tromjesečja uzastopnog pada zbog koronakrize.

Tako snažan skok gospodarskih aktivnosti posljedica je, među ostalim, niske baze jer je u drugom tromjesečju lani zbog provođenja epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja Covida-19 i posljedičnog zatvaranja gospodarstva zabilježen rekordan pad BDP-a od 14,4 posto na godišnjoj razini. Na razini cijele 2020. pak gospodarski pad iznosio je 8,0 posto.

Rast gospodarstva u drugom kvartalu ove godine zahvaljuje se rastu svih sastavnica BDP-a, a najviše osobne potrošnje, najveće sastavnice.

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 14 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, nakon pada u prethodnom kvartalu za 0,3 posto.

Izvoz roba i usluga porastao je pak za 40,9 posto na godišnjoj razini.

Pritom je izvoz roba porastao 35,2 posto, a usluga 56,3 posto, ponajviše zbog oporavka turizma u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 30,3 posto na godišnjoj razini.

Pritom je uvoz roba porastao za 30,5 posto dok je uvoz usluga skočio 28,9 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su pak u proteklom tromjesečju za 18,3 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 4,6 posto.

Porasla je i državna potrošnja za četiri posto na godišnjoj razini.

Prema sezonski prilagođenim podacima, hrvatsko je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 16,1 posto na godišnjoj razini dok je na kvartalnoj razini palo za 0,2 posto.

Usporedbe radi, prema posljednjim podacima Eurostata, u drugom tromjesečju 2021. godine rast sezonski prilagođenog BDP-a u EU iznosio je 13,2 posto na godišnjoj razini, a 1,9 posto na kvartalnoj razini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, bdp, uvoz, izvoz