Hrvatska

POSJET: Macron dolazi u radni posjet Hrvatskoj

Piše: PolitikaPlus/Hina

Emmanuel Macron, francuski predsjednik i jedan od najvažnijih europskih političara, dolazi u radni posjet Hrvatskoj, piše u nedjelju Jutarnji list.

Iako točan datum još uvijek nije dogovoren, to bi se trebalo dogoditi tijekom listopada ili studenoga, doznao je Jutarnji list od visokog izvora u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Macronov dolazak, iz perspektive službenog Zagreba, predstavlja dokaz sve jačih veza između Francuske i Hrvatske, koje se možda mogu opisati kao strateško partnerstvo, posebno otkako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo odlučilo kupiti borbene zrakoplove Rafale, piše dnevnik u nedjelju.

Prema riječima bliskog suradnika premijera Andreja Plenkovića, hrvatsko-francuski odnosi su sve bolji, iako u početku nije bilo tako: "Početkom devedesetih, tadašnji predsjednik Francois Mitterrand je podržavao srpsku stranu u ratovima u ex-Jugoslaviji, međutim već su Jacques Chirac i premijer Alain Juppé vodili balansiraniju politiku. Sada imamo jako dobre međudržavne odnose, dijelom i zahvaljujući bliskosti između premijera Plenkovića i predsjednika Macrona.

Ovaj posjet treba produbiti gospodarsku suradnju Francuske i Hrvatske, ali sigurno će se ozbiljno razgovarati i o strateškoj politici Europske unije. Znate da Francuzi nisu skloni širenju EU, ali baš na Plenkovićevu inicijativu su malo ublažili takvo stajalište, i sada načelno podupiru primanje država Zapadnog Balkana u Europsku uniju, naravno, u razumnoj vremenskoj perspektivi", rekao je ovaj dužnosnik.

Dolazak predsjednika Macrona u Zagreb predstavljao bi važan politički događaj. Premijer Plenković je ovoga tjedna istaknuo kako "u sigurnosnom pogledu, kupnja (francuskih) borbenih zrakoplova strateški mijenja pogled na Hrvatsku koja u vojnom smislu znatno mijenja svoju poziciju". Francuska vodi proces jačanja europske obrane u kojem će, kako se da zaključiti po premijerovim riječima, Hrvatska dobiti važan položaj

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, Emmanuel Macron, francuska