Kultura

LIKOVNA SCENA: Ljetni krajobrazi Nevena Otavijevića

Piše: Miroslav Pelikan

Zadarski umjetnik,slikar Neven Otavijević trajno je privučen fantastičnom strukturom krajobraza,prostora u kome živi,koji ga okružuje ili se nalazi u neposrednoj blizini.

I nova serija ulja na šperploči,srednjega formata,segment je logičnog nastojanja umjetnika da prodre što je moguće dublje u sam krajobraz,u sve njegove vidljive i skrivene elemente i tu izvornu ljepotu zabilježi,oživi još jednom na svojim slikama,koristeći se odmjerenim ali i uočljivim kolorom,koji slici daje posebni karakter.

Opus krajobraza obilježen je tišinom koja se raskrilila preko cijelog formata,ona je poput nevidljivog oblaka gdje i najmanji šušanj kvari dojam,uznemiruje.

Doista,na slikama Nevena Otavijevića sve miruje, sve je u svojevrsnom skladu,nema disharmoničnih tonova,tek nekoliko rijetkih naznaka kako vjetar ponegdje ostavlja svoj prozirni trag.

Možemo reći,kako su samo kuće,zbijene ili udaljene jedna od druge,jedini stanovnici ovih krajobraza,one žive poput ljudi,istina ne kreću se,iako nepokretne doimaju se veoma živima.

Pet ljetnih krajobraza Nevena Otavijevića lijepo se uklapa u njegov dosadašnji opus,koga čine ciklusi duboko doživljenog mediteranskog podneblja,obale i otoka.

Vizure na Otavijevićem slikama jednostavno su čarobno privlačne,rijetke ljepote,od koje zastaje dah.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slike, neven otajević, slikar