Kultura

KNJIGA: 'Tragovi u vremenu' – Rosie Kugli

Piše: PolitikaPlus

Nova knjiga autorice Rosie Kugli „Tragovi u vremenu“ tematizira povijest i kulturnu baštinu grada Zagreba te osobito važne datume u povijesti grada s naglaskom na ulogu kultne knjižare “Kugli” u Ilici 30. Knjižara Kugli bila je sinonim za kulturna događanja krajem XIX. i u tijeku cijelog XX. stoljeća, a okupljala je pisce, nakladnike i novinare te utabala put nakladničkoj kući „Mladost“, jednoj od najznačajnijih nakladničkih kuća u bivšoj Jugoslaviji. Svatko tko se bavi hrvatskom književnošću druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća složit će se da je knjižara „Kugli“ bila od velike  važnosti ne samo za hrvatsko nakladništvo i knjižarstvo, već i za samu povijest promicanja Hrvatske u svijetu.

Priča je to o mukotrpnom povijesnom usponu mjesta koje je služilo kao kulturni „dnevni boravak“ i oplemenilo zagrebački umjetnički život, ali istovremeno i o tužnom padu u trenutku promjena, nemara i potpune komercijalizacije modernog društva.

Roman kronološki prati Stjepana Kuglija koji je kao tipičan predstavnik agilne mladeži željne napretka došao u Zagreb, grad koji smatra domom i mjestom u kojem će posijati sjeme najboljih knjižarskih ideja o kojima je učio. Preuzima kultnu knjižaru Lavoslava Hartmana (Kugli & Deutsch) i upušta se u (za ono vrijeme) izuzetno riskantne i hrabre poslovne poteze koji su trebali oplemeniti domaću čitateljsku publiku. Na tom mu putu pomaže supruga Josipa s kojim odgaja tri vrijedna sina, buduće uzdanice njihove nakladničke kuće. „Tragovi u vremenu“ dosljedno prate mogući tijek misli književnog genijalca koji je Zagreb činio središtem knjižarstva ovih prostora. Međutim, prati i vrijeme rata i društvene metamorfoze koja se pokazala kao najveći kamen spoticanja. Dok čitamo o sjajnim rješenjima koja su trebala privući novu publiku i doslovce književno opismeniti državu, dok saznajemo o prvim časopisima, kuharicama i bibliotekama za mlade, povijest na velika vrata donosi prvo nacionalizaciju, a zatim privatizaciju vlasništva, dva toliko oprečna procesa u kojima se Knjižara Kugli nijednom nije spašavala. Naprotiv, ostavljena je da istrune kao relikt nekih prošlih vremena, bez svijesti o više od 3000 knjiga koje su obogatile tolike domove i umove naših sunarodnjaka.

Kultno mjesto nekadašnjih književnih susreta, razgovora i kupnje vrijednih knjiga danas je popularna trgovina s odjećom, ali akademik Pavao Pavličić u predgovoru s pravom ističe da još uvijek postoje oni koji za Ilicu 30 govore „kod Kuglija“.

Nakon kronologije uspona i pada knjižare, autorica se memoaristički prisjeća najdražih kultnih izdanja koje je imala priliku čitati i proučavati, uz vrijedne, stručne i vrlo dirljive opise u kojima se, za razliku od povijesnog dijela knjige, poseže i za osobnim osjećajima prema vrijednim knjigama koje su joj obilježile život. Osim slikovitih opisa, gotovo opipljiv doživljaj sjajnog i prerano ugašenog dijela knjižarske povijesti prate i stare fotografije koje nas još dublje uvlače u povijest jedne obitelji i razvoj knjižarstva i čitateljske publike kroz nešto više od pola stoljeća i nevjerojatnih 3000 naslova koje su ostavili kao trajnu uspomenu na zlatna vremena knjige.

Ova knjiga teži ostavljanju takva traga, buđenju svijesti o nekim velikim „malim“ ljudima koji su pokrenuli književne i izdavačke procese koje danas uzimamo zdravo za gotovo. U sebi nosi snažnu pouku koja se toliko puta ponovila kroz povijest – ono što nedovoljno cijenimo i branimo osuđeno je na propast, a propast knjige značila bi propast kulturnoga bića, temelja na kojemu se gradio nacionalni identitet.

Izdavanje knjige financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Grad Zagreb.

 

# # #

 

O autoru:

Rozina (Rosie) Kugli - diplomirana pravnica i književnica.

Pokrenula je ciklus knjiga o biografijama naših poznatih sportaša:

TAKO MALA, A TAKO VELIKA (Iva Majoli), SNJEŽNA KRALJEVNA (Janica Kostelić), ZOV DUBINE (Kristijan- Kike Curavić) PRIČA O POBJEDI (Gordan Kožulj).

Najoriginalniji ciklus knjiga svakako su knjige za mlade (NISAM TI REKLA..., HOD PO RUBU, DVIJE CRTE PLAVO) u kojima piše i progovara o temama u kojima se otkriva problematika mladih poput nasilja, droge, alkohola, maloljetničke trudnoće, gubitak ideala, morala i obiteljskih vrijednosti. Riječ je o romanima koji zbog snažne poruke daju važan doprinos društvu ne samo da se pozori na važnost tema koje se počesto guraju pod tepih, nego da se slome prepreke predrasuda i straha.

 

Roman NISAM TI REKLA... bespoštedno opisuje hrvatsku mladež natopljenu porocima društva u tranziciji, te kroz književnu formu razotkriva jednu od društveno najrelevantnijih tema i pitanja: što se to događa s današnjim mladima. Roman HOD PO RUBU, bio je nositelj i zaštitni znak javnozdravstvene kampanje „Nije cool biti bully“, a roman DVIJE CRTE PLAVO o problemu maloljetničke trudnoće postavljen je na kazališne daske i preveden na slovenski jezik.

U suradnji sa akademskom slikaricom Anom Barbić-Katičić, nastala je slikovnica TAJNA KRAPINSKE ŠPILJE, zanimljiv i edukativan vodič kroz Muzej krapinskih neandertalaca.

Prepoznatljiva je i po svojim urbanim romanima; TAJNA PRIJATELJICE NOĆI, GLUMICA NJEGOVA ŽIVOTA, LJUBAVNICA, INDIJANSKO LJETO, KEKS I GLAD, KAKO PREŽIVJETI BOŽIĆ, MODERNA BAJKA, BOŽIĆ U ZAGREBU, TRI PRIČE O SRCU, ZIMSKA ČAROLIJA, MALA SIRENA I DJEČAK ROKO, IKONE:NEUSTRAŠIVE  ŽENE KOJE SU PROMIJENILE HRVATSKU.

 

NAGRADE

Roman Nisam ti rekla... nagrađen je prestižnom nagradom Grigor Vitez za najbolji književni tekst za mladež u 2015. godini. Roman je proglašen hrvatskom inačicom knjige "Mi djeca s kolodvora ZOO" i u nepunih godinu dana, doživio drugo izdanje. Prema preporuci Gradskog ureda za zdravstvo i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo knjiga Nisam ti rekla...,

vrijedan je doprinos u preventivnom radu s učenicima. Knjiga je ujedno i jedna je od provedbenih aktivnosti u okviru Akcijskog plana suzbijanja štetne uporabe alkohola u gradu Zagrebu i Akcijskog plana grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti. Knjiga je prevedena na slovenski jezik.

Dobitnica je književne nagrade Stjepko Težak za najbolju kratku ljubavnu priču „Moje drago serce“. Priča Kad ti život donese limune, ti zatraži tekilu i sol pobijedila je na nagradnom natječaju između 800 pristiglih priča iz svih krajeva svijeta.

Pobjedila je i na nagradnom natječaju „Samo svoja“ koji su organizirali „Algoritam“ i „Grazia“.

 

AKTIVNOSTI

Organizira brojne književno-zdravstvene tribine, debatne klubove, radionice čitanja u osnovnim i srednjim školama, na kojima sa eminentnim stručnjacima putem svojih knjiga educira mlade, ali i njihove roditelje, profesore i odgajatelje o pitanjima prevencije i ovisnosti, smanjenju međuvršnjačkog nasilja, maloljetničkih trudnoća i drugih aktualnih tema.

U suradnji sa 'Sport Educom- malom sportskom akademijom' pokretač je ekološko-edukativne radionice 'CVIJEĆE I DRVEĆE' u cilju poticanja čitateljskih navika od najranije dobi i edukacije djece kako ispravnim postupcima poticati održivi razvoj i ekologiju.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ROSIE KUGLI, KNJIGA