Svijet

TERORIZAM: U Parizu počelo suđenje za "noć užasa" 13. prosinca 2015.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Proces za terorističke napade 13. studenoga 2015., najgore džihadističke napade na francuskom tlu koji su duboko traumatizirali zemlju, počeli su u srijedu u pariškoj Palači pravde u nazočnosti optuženog Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog napadača.

Džihadist francusko-marokanskog porijekla je u 12,45 sjeo na optuženičku klupu, gdje ga je okružilo nekoliko pripadnika snaga reda, par minuta prije početka procesa. 

Kada je na početku suđenja trebao potvrditi svoj identitet, jedini preživjeli atentatora Islamske države je rekao da "nema Boga osim Alaha i da je Muhamed njegov poslanik".

Na pitanje o zanimanju, odgovorio je da "se odrekao bilo kojeg zanimanja da bi postao borac Islamske države".

U noći užasa prije šest godina ubijeno je 130 osoba, a stotine su ranjene kada su džihadisti, naoružani i opremljeni samoubilačkim prslucima, napali šest barova i restorana, koncertnu dvoranu Bataclan i sportski stadion. 

Uz visoku budnost policije, ulice oko Palače pravde na otoku u centru Pariza, kao i okolne obale Seine, zatvorene su za automobile i pješake. 

Oni koji imaju dozvolu za pristup suđenju prošli su kroz brojne kontrolne točke prije nego što im je dopušten ulazak u sudnicu. Suđenje će trajati devet mjeseci, a u njemu će sudjelovati oko 1800 tužitelja, uključujući obitelji žrtava i preživjele s traumama, i više od 300 odvjetnika.

Francuski ministar pravde Eric Dupond-Moretti nazvao je to sudskim maratonom bez presedana. Donošenje presude očekuje se krajem svibnja sljedeće godine.

Većina optuženih, uključujući 31-godišnjeg Salaha Abdeslama, za kojeg se vjeruje da je jedini preživjeli član grupe koja je izvela napade, suočeni su s doživotnom kaznom zatvora. Drugi osumnjičenici, među kojima će se šestorici suditi u odsutnosti, terete se za pomaganje u organiziranju napada.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država koja je poticala svoje članove da napadnu Francusku zbog njezina sudjelovanja u borbi protiv te skupine u Iraku i Siriji. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

francuska, terorist