Hrvatska

Plenković o novoj koronakarti: Hrvatska u crvenom, to smo i očekivali

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade komentirao je aktualne događaje, a među ostalim i najnoviju informaciju da je Hrvatska prema ECDC-u od danas cijela crvena.

Želimo zaželjeti sreću svim učenicima i nastavnicima na početku nove školske godine. Imamo sada cjepivo te se nadam da će element osobne odgovornosti utjecati na to da se škola što dulje po modelu A, rekao je premijer na početku izlaganja.

Prema karti ECDC-a Hrvatska je nakon cijelog ljetnog perioda, sada u crvenom, to je očekivano. Možemo slobodno ipak reći da smo praktički u financijskom smislu najinteresantniji dio sezone, omogućili da se ona odvija bez alarma. Čestitam ministrici i direktoru turističke zajednice te Vladi i Stožeru na naporima koje smo uložili da sezona buda u okvirima 70 do 75% u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Današnje statistike za srpanj govore koliko je uspješna sezona.

Plenković dodaje da smo suočeni s puno zaraznijim delta sojem.

Inzistiramo da je najbolji način zaštite - cijepljenje. Došli smo na 52% odrasle populacije koji su primili prvu dozu. Smatramo da svi oni koji su to odgađali, neka to učine što skorije. Cjepiva ima dovoljno, svatko se može cijepiti, bilo kada, bez čekanja i bez komplikacija.

Sada je važno da brojevi koji su bitni u ovom trenutku, a to su hospitalizirani i nažalost preminuli, da te brojeve držimo što niže. Od 10 danas preminulih dvoje je bilo cijepljeno, ali se radi o osobama starije životne dobi s brojnim komorbiditetiima. Apeliram na naše sugrađane starije dobi da se cijepe, poručio je Plenković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, vlada, andrej plenković, pandemija