Mojbiz

Vučković: Izvoz raste brže nego uvoz

Piše: PolitikaPlus

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u srijedu u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' dobrim pokazateljima domaćeg izvoza koji raste brže nego uvoz.

Po posljednjim podacima DZS-a, nastavio se rast izvoza hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda po stopi koja je brža nego što je rast uvoza, rekla je ministrica odgovarajući nezavisnoj zastupnici Marijani Petir što Vlada poduzima da stabilizira cijene hrane, poveća otkup domaćih proizvoda, smanji uvoz.  

Navela je i da su Ministarstvo i Vlada u proteklih godinu dana značajno pomogli domaćim poljoprivrednicima nizom mjera, suglasila se kako su, s obzirom na rast cijena, pogođeni svi, a posebno svinjogojstvo i mljekarstvo.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je pak kako tema prešutnih minusa iziskuje brzo, ali ne i brzopleto rješenje.

U koracima koje ćemo poduzeti, prvo i osnovno je vratiti kao dominantno - dopušteno prekoračenje, ali i voditi brigu da ne dođe do situacije da građani zapadnu u još veće teškoće s vraćanjem ovih prešutnih minusa ili prekoračenja, odgovorio je ministar Dariu Zurovcu (Fokus) koji je aktualizirao tu temu.

Veteranski centar u Šibeniku za korisnike u 2022.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da će se izgradnjom četiri veteranska centra u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku, ukupne vrijednosti 339 milijuna kuna od kojih je 85 posto financirano iz europskog Fonda za regionalni razvoj, stvoriti smještani kapaciteti za oko 12 tisuća korisnika godišnje.

Ministarstvo po prvi put koristi sredstva iz fondova EU u stvaranju preduvjeta pomoći hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, odgovorio je Marijani Balić (HDZ), navodeći da je od četiri centra završena izgradnja onog u Šibeniku i to gotovo šest mjeseci prije roka, a centar će u 2022. biti spreman za prijam korisnika.

Vlada u roku nije odgovorila na 41 zastupničko pitanje

Na koncu 'aktualnog prijepodneva', kojim je otvoreno redovno saborsko jesensko zasjedanje, predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvijestio je da je u aktualnom mandatu Vladi postavljeno ukupno 439 zastupničkih pitanja, a odgovoreno na njih 386.

Vlada, odnosno pojedini njeni članovi, još nisu u propisanom roku dostavili odgovore na 41 pitanje te ih molim da to učine, rekao je.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marija vučković, poljoprivreda