Hrvatska

Plenković o Vanđeliću: Neka se bavi onime za što je tamo postavljen, a ne politikom

Piše: PolitikaPlus

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade dao je izjavu za javnost.

Premijer o čelnicima Fonda za obnovu i Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine  

Opterećuju li odnosi između Fonda i Ministarstva graditeljstva samu obnovu, jer je neprestano dojam kad se iznose podaci da je riječ o nekim nesporazumima, svađama. Jeste li zadovoljni kako rade gospodin Darko Horvat i kako radi gospodin Damir Vanđelić, upitala je novinarka.

Mi smo jučer razgovarali o obnovi na aktualnom satu. Predstavili smo koje su točke identificirane kao one koje bi trebalo adresirati s izmjenama zakona. Svi koji su za to nadležni, rade na tome. To je međuresorni pristup. Želimo deblokirati ta uska grla. Ono što je najvažnije je - Vlada je političko tijelo i ministar ima politički mandat. Ostali nemaju politički mandat nego su tu da obave stručan posao i svatko se treba držati onoga za što je nadležan, a ne se baviti politikom.

Na pitanje bavi li se Vanđelić politikom, Plenković je odgovorio: “To je jasno kao dan.”

Odgovarajući na pitanje je li zadovoljan kako radi ministar Horvat, Plenković je kazao:

Ministar Horvat i sve njegove službe dobile su jasan zadatak da pripreme izmjene zakona i da stvar krene naprijed. To sve mora krenuti neovisno o osobama. To nije pitanje osoba nego odgovornosti da pomognemo ljudima u konstrukcijskoj obnovi. Bitno je da se zgrade u Zagrebu, na Banovini i drugdje, osiguraju i da budu protupotresno sigurnije nego što su bile, kazao je Plenković.

Premijer Plenković odgovorio je i na pitanje novinara je li upitna pozicija Vanđelića u Fondu.

Treba se baviti s onim za što je tamo postavljen, kazao je. 

"Na reformi zdravstva rade radne skupine"

Na pitanje je li na stol došla reforma zdravstva, Plenković je rekao da se radi na tome. Nije to stvar koja se treba javno govoriti dok nije gotovo, radne skupine rade na tome, kazao je.

Rekao je i kako ne zna zašto se u medijima spominje rekonstrukcija Vlade.

Kad mediji budu na mom mjestu, moći će o tome govoriti, kratko je poručio.

Plenković je na konferenciji za novinare iznio detalje oko konzultacija s Turković, koja je bila jedna od osoba koju je Milanović kontaktirao u vrijeme kada su se na Pantovčaku vodile konzultacije o potencijalnim kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda. 

“Turković je bilo ponuđeno da promisli bi li bila kandidatkinja. Ona je, kao iskusna pravnica i netko tko vodi računa da treba proći cijelu proceduru, bila u kontaktu sa mnom, a ja sam, bez nekih posebnih konzultacija, rekao - ukoliko ste to vi, vi ćete imati našu potporu”, rekao je Plenković.

Milanović je odustao od Turković jer je dobila Plenkovićevu podršku

Poručio je kako je poanta upravo u tome što, nakon jasnog signala parlamentarne većine, Turković nije postala Milanovićeva formalna kandidatkinja. 

“Postojala je osoba koja bi bez problema dobila potporu parlamentarne većine da je procedura bila zakonita, da je sudjelovala u javnom pozivu ta bi tema bila iza nas”, istaknuo je Plenković. 

Zaključio je kako je Milanović tada odustao od predlaganja Turković jer je saznao da joj je Plenković, kao predstavnik parlamentarne većine, dao podršku.

“Ja ne znam koji je drugi razlog, da nekoga koji je po mom sudu apsolutno indiciran da taj posao može raditi, ako imate takav kalibar pravnika, i još imate jasan feedback. Dakle, mene on nije pitao, ali je ona došla s upitom”, kazao je. 

Pojasnio je kako je tek jučer izašao u javnost s tom informacijom kako bi skinuo pritisak prema HDZ-u i parlamentarnoj većini da nisu konstruktivni u procesu izbora predsjednika Vrhovnog suda. Do sada o tome nije govorio, tvrdi, kako bi zaštitio ugled potencijalne kandidatkinje. 

Obrazlažući stajalište da bi Turković bila dobra kandidatkinja, ustvrdio je kako ona zbog devetogodišnjeg rada na Europskom sudu za ljudska prava ima  “fenomenalan sken” točaka koje su u Hrvatskom pravosuđu dobre i onih koje nisu dobre. 

“Turković ima perspektivu koju osim nje i bivše sutkinje tog suda, Nine Vajić, u biti kod nas nema nitko”, rekao je Plenković.

Također je najavio da će se o podršci parlamentarne većine Radovanu Dobronića, kojega sada za predsjednika Vrhovnog suda predlaže Milanović, još neko vrijeme voditi konzultacije.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković