Hrvatska

ŠKORO OSTAJE POTPREDSJEDNIK SABORA: Oporba čeka rasplet u SDP-u do dogovora oko potpredsjednika Sabora

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon oporbenog sastanka u Saboru u četvrtak je dogovoreno da će pričekati rasplet situacije u SDP-u nakon čega će imati više informacija o potpredsjedniku Sabora iz redova oporbe, a do tada tu dužnost obnaša Miroslav Škoro, izvijestili su iz Domovinskog pokreta, Mosta i Hrvatskih suverenista.

"Vidjet ćemo u međuvremenu hoće li se SDP podijeliti u dva kluba, kakva će biti situacija i koji će biti kriterij za prijedlog za potpredsjednika Sabora iz redova oporbenih stranaka", rekao je novinarima Marijan Pavliček (Suverenisti).

Istaknuo je da bivši čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro do 1. listopada sigurno ostaje potpredsjednik Sabora, a da dalje sve ovisi o odnosima snaga i dogovorima klubova, odnosno kriterijima po kojima će oporba dogovoriti nove ili zadržati postojeće potpredsjednika Sabora.

Upitan je li bilo govora o stanju u saborskim odborima što se tiče čelnih pozicija, Pavliček je kazao da nema gotovo nikakvih promjena te da je Domovinski pokret izgubio dva člana svoga kluba i jednog predsjednika odbora (zastupnicu Vesnu Vučemilović). Hrvatski suverenisti su, dodao je, na temelju toga dobili jednog potpredsjednika odbora (također zastupnica Vesna Vučemilović).

Božo Petrov (Most)  također smatra kako je logično pričekati i vidjeti kakvi su odnosi u oporbi i klubovima po broju saborskih zastupnika u klubovima, pa onda raspravljati o tome što bi koji klub trebao imati od članova odbora.

Petrov: Logično je pričekati rasplet u najvećem oporbenom klubu

"Mislim da je potpuno logično i normalno pričekati rasplet u najvećem oporbenom klubu, jer se trenutno ne zna kada će i kako ta priča završiti. Ona se može dramatično odraziti na odnose drugih oporbenih klubova", poručio je Petrov i dodao kako je dobro da je održan sastanak te pričekati da se sve stabilizira.  

Most je stabilan, ima jednak broj zastupnika, a oni kako se dogovore  - dogovore, istaknuo je.

Upitan ima li Most ambicija zauzeti mjesto potpredsjednika Sabora, Petrov je rekao kako je Mostu bitno da se stvari mijenjaju nabolje i da ljudi u Hrvatskoj imaju koristi od toga što se događa u hrvatskoj politici, a ne oni koji se bave politikom.

"Nama nije bio problem odustati od 10 ministarskih fotelja, potpredsjednika Vlade, predsjednika Sabora itd., svega toga se Most odrekao u proteklih šest godina", napomenuo je Petrov. Naglasio je kako jedno časno protokolarno mjesto potpredsjednika Sabora iz oporbe definitivno nije vrijedno bilo kakve "tuče i ambicija", da je to mjesto koje samo pripomaže da se odvija sjednica "i to je sav njegov domet".

Vezano uz izbor predsjednika Vrhovnog suda, Petrov je rekao kako mu je drago da trenutno postoji kandidat, sudac Radovan Dobronić, koji je pokazao da ima zavidno znanje o sudačkoj praksi, ne samo Hrvatske, nego i drugih zemalja na koje se ugledamo.

"S druge strane, vanjski članovi Odbora za pravosuđe i sami su potvrdili da se radi o eruditu. S treće strane, pokazalo se da je beskompromisan i da na njega nemaju utjecaj velike stranke u postupku, pa je u slučaju švicarski franak sudio u korist građana, a ne u korist banaka", rekao je.

Sve to, dodao je, govori o kvalitetnom kandidatu, izrazivši žaljenje ako je HDZ-u "ispod ponosa i časti prihvatiti kojeg nudi netko drugi, a ne netko njihov".

"Oni bi voljeli da sve te kvalifikacije ima kandidat Marin Mrčela, ali ih nema", ocijenio je Petrov i pozvao premijera Andreja Plenkovića da u konačnici prihvati kandidaturu Dobronića, ističući da je takva promjena signal, koji će se poslati svim sucima u Hrvatskoj koji su marljivi i šutljivi i iza kojih ne stoje političke stranke, da se cijeni njihov rad, ne članske iskaznice i prijateljstva.   

"Treba nam Vrhovi sud po mjeri čovjeka, a ne sudačke klike nastale prije 20,30 godina koji čuvaju sami sebe", poručio je.

Stijepo Bartulica rekao je da je Domovinski pokret) kao razumno rješenje prihvatio prijedlog da se s potpredsjednikom Sabora pričeka do 1. listopada jer će tada, uvjeren je moći doći do čvrstog dogovora.

Bartulica: Više nema opravdanja da Škoro bude potpredsjednik Sabora

Ustvrdio je kako više nema opravdanja da Škoro obnaša dužnost potpredsjednika Sabora, poručivši da osobno nema ništa protiv njega, no da je on sam otišao i pripada drugom klubu, ali da ne bi špekulirao koji će to biti.  

Vezano uz odugovlačenje oko izbora predsjednika Vrhovnog suda rekao je kako su vjerojatno svjesni da ta politička trakavica nije dobra za našu demokraciju.

"Dobro je da je sudac Dobronić svjestan da u pravosuđu vlada nered, no ne slažemo se u dijagnozi zašto je tome tako. Na moje pitanje o lustraciji dao je ambivalentan odgovor i na neki način tvrdio je ona provedena 1990-tih godina, a vidimo da nije, tako da njegova teza po meni ne stoji, ali pokazao je dobro razumijevanje problema", kazao je Bartulica.

Naveo je da u Klubu zastupnika još vode konzultacije kako će glasovati, ocijenivši lošim Mrčelin prijedlog da suci biraju sami sebe, "jer je neprihvatljivo da se stvara elitna zatvorena kasta sudaca". "Bilo bi dobro da se to pitanje riješi što prije", ocijenio je.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, oporba