Kultura

LIKOVNA SCENA: Novi ciklus ulja Nevena Otavijevića

Piše: Miroslav Pelikan

Zadarski slikar,Neven Otavijević,suvremeni je hrvatski likovni umjetnik,autor je zanimljivog i nadahnutog ciklusa ponajprije krajobraza,prostora u kome živi,prostora priobalja i otoka,ali svakako,prostora u kome je more ključni element.

Novi ciklus ulja nastao je na šperpločama manjih formata i na platnima srednjeg formata s harmoničnim kolorističkim pristupom motivu pojedinih dijelova obale ili grada ili nizu kuća na padini s istaknutim stablima.

Novi ciklus neprijeporno pokazuje sve izrazitiju autorsku,slikarsku zrelost Nevena Otavijevića,vidljivo u skladnoj i odmjerenoj realizaciji. Umjetnik je pronašao svoj put,istina mukotrpan i neizvjestan,ali put koji ga vremenom odvodi ili dovodi do željenih artističkih rezultata.

Stvarni motivi koje Otavijević rado koristi svakako posjeduju arkadijski karakter,ukazujući time na  jedinstvenu ljepotu prirode i njezinu  privlačnost,koju tako često zamišljamo,negdje daleko i nedohvatno,a oni su tu,neposredno pored nas.

Otavijević ne slika mnogo,kao poneki autori,slika više od niza drugih,stvarajući vrlo osobeni opus,koloristički iznijansiran.

Osobno mi se jako sviđa motiv uspravnih stabala drveća,visokih i ponosnih poput mitskih stražara,čuvara na rubu mora i početku kopna. Ta nesavitljiva uspravnost drva dominira cijelom slikom.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slikar, slike, neven otavijević