Hrvatska

PLENKOVIĆ: SAD bi za nekoliko dana trebao ukinuti vize za državljane RH

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer Andrej Plenković je, u obraćanju gospodarstvenicima u Koprivnici, otkrio da bi vize za Sjedinjene Američke Države trebale biti ukinute za nekoliko dana.

Mi smo pred ukidanjem viza za hrvatske državljane od strane Sjedinjenih Američkih Država. To bi se trebalo dogoditi za nekoliko dana. Na tome smo dugo radili i mislim da je konačno i ta prepreka koja je usporila i trgovinske i investicijske tokove sa SAD-om - uskoro iza nas, najavio je premijer Plenković.

Odluka o ulasku Hrvatske u američki Program izuzeća od viza trebala bi biti donesena do kraja američke fiskalne godine,  točnije do 30. rujna 2021., a hrvatski bi građani bez viza u SAD mogli putovati već do kraja ove godine, izvijestio je MUP prošloga tjedna.

Stopa odbijenih viza ispod tri posto

Stopa odbijenih zahtjeva za vize spuštena je ispod tri posto u 2020. godini, što je State Department službeno i potvrdio 16. veljače 2021., a ispunjavanje tog uvjeta godinama je bilo velik izazov. U procesu uključivanja u Program izuzeća od viza također je bilo potrebno ispuniti i niz sigurnosnih uvjeta, pri čemu je Ministarstvo unutarnjih poslova zadnje četiri godine intenzivno surađivalo s američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti.

Najveći dio sigurnosnih uvjeta odnosio se na jačanje sposobnosti i osiguravanje tehničkih uvjeta za prikupljanje i analizu biometrijskih podataka putnika koji ulaze u Hrvatsku, sigurnost putnih isprava, jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma, razmjenu podataka o stranim terorističkim borcima i niza drugih relevantnih sigurnosnih informacija s nadležnim službama SAD-a, prije svega onima u Ministarstvu domovinske sigurnosti, a onda i FBI-u, Centru za nadzor terorista i DEA-i. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VIZE, SAD