Kultura

LIKOVNA SCENA: Novi ciklus Davorina Radića

Piše: Miroslav Pelikan

Akademski slikar Davorin Radić pripada uskom krugu suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika,koji se ističu svojim opusom i visokim artističkim dosezima.Iznimno vrijedan,realizirao je niz zapaženih ciklusa,od aktova i krajobraza,preko mitoloških tema do apstrakcije,izlažući na brojnim ali i skupnim izložbama(Contra) diljem domovine i u inozemstvu i najbolji odabir predstavio u nizu monografija posvećenih pojedinim aspektima njegova nadahnutog slikarstva.

Odnedavna,kada mu se ukaže prigoda,radi u Kostajnici (zagrebački se atelijer urušio),intenztivno slikajući i kreirajući novi, kompleksni ciklus ulja,akrila,akvarela na platnu i papiru,oživotvorujući mnoge scene sjećanja, iznimne trenutke ili jednostavno vrijeme koje prolazi ali ostavlja slikarski trag.

Preko stotinu slika broji ovaj kompleksni ciklus s nizom varirajućih tema s okolnim krajobrazima, grupama nanizanih slika na zidu atelijera,intimističke zapise članova obitelji i obiteljskog druženja.

Pred nama je ciklus koji neprijeporno ističe autorsku zrelost Davorina Radića,njegov kolor je izrazit ali odmjeren,suptilan,slike nose sasvim određenu finoću,fragilnost zabilježenih trenutaka koji se u ovom ciklusu sjajno odupiru nezaustavljivoj prolaznosti.

Mnoga slikarska iskustva iz proteklih ciklus Radić je vješto i superiorno iskoristio u nastanku ovoga obimnoga niza slika u različitim tehnikama i s raznovrsnim odabirom motiva,stvarajući intimističke zapise emotivnog umjetnika,sjećanja na prošlost i razmišljanja na budućnost.

Bez ikakve sumnje,ovaj najnoviji ciklus intimnih zapisa Davorina Radića vrhunac je njegova vrijedna i kontinuirana stvaralaštva,izniman doprinos aktualnoj hrvatskoj umjetnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slike hrvatske, davorin radić, slikari