Zagreb

PREDSTAVA: Tri sestre iz Novosibirska dolaze u zagrebački HNK

Piše: PolitikaPlus
Ruska kazališna senzacija Tri sestre teatra Red Torch iz Novosibirska redatelja Timofeja Kuljabina odigrat će predstavu na znakovnom jeziku 27., 28. i 29. rujna u zagrebačkom HNK u sklopu Festivala svjetskog kazališta.

Tradicionalna, i u svijetu omiljena tehnika Stanislavskoga pretočena je u dokumentarnu ekspresiju koja veoma često prerasta u nevjerojatno dirljive prizore u kojima Čehovljev tekst dobiva sasvim nova začudna značenja, rekao je o predstavi ravnatelj Drame Ivica Buljan.

Sinopsis

U ruskom provincijskom gradu žive djeca generala Prozorova, koji je umro prije godinu dana: tri sestre: Olga, Irina i Maša i njihov mlađi brat Andrej. Prozorovi će se vratiti u grad svog djetinjstva, u Moskvu, tlačeni provincijskim životom. Andrej želi nastaviti znanstvenu karijeru na Sveučilištu u Moskvi. Međutim, uskoro se Andrej ženi Natashom i dobivaju dijete. Andrej je prisiljen početi raditi u gradskoj upravi. Olga, protiv njezine želje, nastavlja raditi u gimnaziji, Irina pokušava voditi aktivan život, ali posao je samo živcira. Posljednja joj je nada da postane zaljubljena žena Tuzenbacha i ode s njim iz grada. Maša se zaljubljuje u pukovnika Vershinina, ali on je oženjen - a Maša je udana za učitelja Kulygina. San o povratku u Moskvu postaje sve manje stvaran. U završnici predstave, tri godine kasnije, sve nade i planovi triju sestara konačno su slomljene. Vojna jedinica seli se u drugi grad - Vershinin napušta Mašu. Olga postaje voditeljica škole koju mrzi. Irinu mladenku u dvoboju ubije Soleni koji je ljubomoran na Irinu. Andrej je otac dvoje djece i pokrajinski dužnosnik. Natasha postaje domaćica kuće Prozorovih. Tri sestre podršku nalaze samo jedna u drugoj i u misli da moraju živjeti dalje.

 

Podjela:

 

Redatelj - Timofey Kulyabin

Dizajner - Oleg Golovko

Rasvjeta - Denis Solntsev

Pomoćnica ravnatelja - Natalia Yarushkina

Instruktorica znakovnog jezika - Galina Nishchuk

Savjetnice za kulturu gluhih - Veronika Koposova, Tamara Chatula

 

Uloge:

Andrej S. Prozorov - Alexei Mezhov

Natacha, njegova zaručnica, tadašnja supruga - Valeria Kruchinina

Njegove sestre:

Olga - Irina Krivonos

Maša - Daria Emelyanova

Irina - Anastasia Kosenko

Fedor I. Kulygin, školski učitelj, Mašin suprug - Denis Frank

Alexander J. Vershinin, potpukovnik - Pavel Polyakov

Nicholas L. Tuzenbach, barun, poručnik - Anton Voinalovich

Vasili V. Solenyi, stožerni kapetan - Konstantin Telegin

Ivan R. Čebutikin, vojni liječnik - Andrej Černih

Alexei P. Fedotik, potporučnik - Viktor Shchekoldin

Vladimir K. Rode, potporučnik - Sergej Bogomolov

Ferapont, stražar u mjesnom vijeću - Sergej Novikov

Anfisa, dadilja - Elena Drinevskaya

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSTAVA, HNK, ZNAKOVNI JEZIK