Hrvatska

PLENKOVIĆ: Zabrinjavajuća odluka o zabrani objavljivanja tekstova

Brojevi i dalje rastu, važno je cijepiti se

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković upozorio je u četvrtak kako broj novozaraženih koronavirusom i dalje raste, kao i broj hospitaliziranih i umrlih, među kojima velika većina nije bila cijepljena, stoga je apelirao na građane koji to još nisu učinili da preispitaju svoju odluku i cijepe se.

"Dio je odgovornosti da se zaštitimo od covida-19 i na osobnoj odluci svakog građanina. Osobna odluka je tu vrlo važna i zato molim sve one koji se još nisu cijepili da preispitaju svoju odluku, da promisle, da se dodatno informiraju i da se cijepe jer tako će zaštititi sebe, svoje najbliže i neće ugrožavati druge", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Izvijestio je kako je u proteklih sedam dana zabilježen porast novozaraženih od 12 posto, što je manje u odnosu na tjedan prije, kada je porast bio gotovo 40 posto, što ukazuje na relativno usporavanje. Porastao je broj hospitaliziranih i umrlih, među kojima velika većina nije bila cijepljena. 

"Ima i cijepljenih među njima, međutim riječ je uglavnom o ljudima vrlo visoke životne dobi ili ljudi s lošim zdravstvenim stanjem koji praktički umiru zbog komorbiditeta. Zato još jednom apeliramo na sve da iskoriste zaštitu koja nam je na raspolaganju, a to je cjepivo", istaknuo je Plenković.

Dodao je kako smo došli u situaciju da smo cijepili 53 posto odrasle populacije najmanje jednom dozom, a blizu tog broja smo i kod onih kod kojih je cijepljenje završeno. Ponovio je kako je važno pridržavati se epidemioloških mjera i preporuka. 

"Vlada je svoju ulogu kvalitetno odradila. Cjepivo je dostupno svima, danas ćemo imati odluke koje se odnose na nabavu cjepiva i za iduće godine i mi ćemo osigurati svakom našem građaninu da bude zaštićen", rekao je premijer.

Zabrinjavajuća odluka o zabrani objavljivanja tekstova

Komentirao je i odluku suda u vezi privremene mjere kojom se zadire u slobodu medija, poručivši kako je to odluka koja zabrinjava.

Radi se o sudskoj odluci po kojoj portal H-alter i novinarka Jelena Jindra ne smiju do daljnjega objavljivati tekstove i pisati o Poliklinici za zaštitu djece i njenoj čelnici Gordani Buljan Flander.

"Nije to prva odluka ovog karaktera u smislu privremenih mjera koje su sudovi donosili, a mi se zalažemo za slobodu medija. Želim naglasiti da je jasan politički stav Vlade - sloboda medija, govora, mišljenja, pisanja, emitiranja ničim ne smije biti ugrožena niti ograničena", poručio je.

S čvrstim uvjerenjem otklanja i odbacuje bilo kakve insinuacije da se u Hrvatskoj guši sloboda medija. 

"Od jedne privremene mjere u jednom konkretnom predmetu, dolaziti do ovakvih širih zaključaka jednostavno niti je dobro, niti istinito, niti korisno. Nas ta odluka zabrinjava, postoje načini kako se takve odluke o privremenim mjerama mogu pravno kontestirati", istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji je bio obilježen održavanjem Konferencije pod nazivom "Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji". 

"Kao Vlada smo pokazali iznimnu političku volju i odlučnost, snažnije nego ikada prije, da se ulovimo u koštac s ovim negativnim fenomenom koji postoji u društvu", rekao je Plenković.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, mediji