Zagreb

25FPS: Drugi dan festivala uz filmove i performans niizozemskog dvojca

Piše: PolitikaPlus

Drugi dan međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25FPS obilježit će posebno kurirani program članice žirija Pije Borg, dva bloka konkurencije i audiovizualni performans nizozemskog tandema Lichun Tseng i Robert Kross.

Projekcije u petak počinju u 16 sati prvim od tri programa u izboru članova i članica Velikog žirija. 

Australska redateljica Pia Borg predstavit će se programom "Replike boje" koji obuhvaća različite klasične i suvremene naslove nadahnute istraživanjem za njezin nagrađivani film "Silika", koji je osvojio Grand Prix na 25 FPS-u prije tri godine.

Kako je najavljeno, u 18 sati na rasporedu je drugi blok natjecateljskog programa sa šest filmskih poema o razgolićavanju od arhitekture, identiteta i tijela, sve do epiderme, filma i hlapljivih sjećanja.

Svoje filmove publici će uživo predstaviti Ghyzlène Boukaïla, autorica filma #31# (Skriveni poziv), Mateo Vega (Postoji moj duh) te dvojac Sophía Petersen i Shaun Finneran (Mjesto prolaznosti).

Treći blok konkurencije, koja počinje u 20 sati, nazvan je "Umna sumaglica", a prikazuje pet "uzbudljivih i intrigantnih" naslova koji pozivaju na širenje percepcije i padanje u trans. Tina Frank (Frozen Jumper), Mary Helena Clark (Obličje bez činjenice) i Iva Kraljević (montažerka filma Horizont) govorit će o svojim filmovima uživo. 

Za kasnovečernji termin, u 22,30 sati, najavljen je početak serije festivalskih audiovizualnih performansa uživo (Expanded Cinema), počevši od nizozemskog tandema Lichun Tseng i Robert Kross koji će predstaviti "uranjajuću i tranzičnu izvedbu" za četiri 16-milimetarska projektora "Ebb and Flow". 

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obvezno preuzimanje ulaznica preko sustava Entrio.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

25PFS, FILM, FESTIVAL