Zagreb

TOMAŠEVIĆ: Sve službe na terenu, osiguranje će pokriti štetu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević došao je u utorak ujutro na mjesto puknuća magistralnog vodovodnog cjevovoda na zagrebačkoj Trešnjevci, na raskrižju Selske i Baštijanove, izjavivši da su sve službe na terenu i da će osiguranje pokriti štetu.

“Radi se o istom magistralnom cjevovodu kao i prije dva dana koji je jako bitan za vodoopskrbu cijelog zapadnog grada”, izjavio je Tomašević.

Istaknuo je kako stanogradnju uz tu ulicu nije pratio razvoj infrastrukture te da postoji projektna dokumentacija za rekonstrukciju tog cjevovoda, što je investicija od oko 80 milijuna kuna što bi se trebalo povući iz europskih fondova.

"Trebalo bi i dalje ulagati u vodoopskrbnu mrežu, ne samo ovdje nego u cijelom gradu", dodao je.

Gradonačelnik Tomašević kaže da će štetu koja je nastala na tom dijelu pokriti polica osiguranja koju ima Zagrebački holding za takve situacije.

"Do ovog je došlo na istom cjevovodu zbog naprezanja koje nastalo prije dva dana kada zatvorena voda, radi se o manipulaciji s dosta starim cjevovodom", napomenuo je.

"Nastala je i prometna gužva; trebao bi južni dio koji stradao u nedjelju biti pušten u promet sutra, a drugi dio ceste gdje je sada veća šteta nastala do kraja tjedna", najavio je.

Ispričao se građanima za neugodnosti, razgovarao sa stanarima i s ravnateljem gimnazije koja je poplavljena, napomenuvši da je osiguran smještaj ljudima kojima to trebalo kao i pitka voda i stavili se na raspolaganje.

Do puknuća vodovodne cijevi došlo je jutros oko 4,50 sati na raskrižju Selske i ulice Matka Baštijana. Poplavljeno je nekoliko podruma, ali i suteren zgrade na adresi Selska cesta 119, u kojoj je smješteno nekoliko obrazovnih institucija među kojima Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski te Športska gimnazija u čijem je sastavu i učenički dom.

Voditeljica Učeničkog doma Mile Milas kazala je kako voda nije došla do učeničkih soba, već je poplavljen suteren.

Promet ulicom je u potpunosti prekinut, a teren osigurava policija. Služebenici Vodoopskrbe i odvodnje rade na ispumpavanju vode iz rupe na Selskoj cesti koja je nastala prilikom puknuća cijevi, nakon čega će se pristupiti sanaciji kolnika.

Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba, izjavio je da su završili intervenciju u vezi puknuća cijevi na Trešnjevci.

"U jutarnjim satima dobili smo niz dojava građana o prodoru vode u njihove podrumske prostorije, na teren je odmah upućena JVP Zagreb i vrlo brzo lokalna dobrovoljna  vatrogasna društva", izvijestio je.

Kaže da su prve ekipe već oko osam sati završile posao i počele se vraćati u postaje, bilo je tridesetak vatrogasaca na intervenciji.

Dodao je da je bilo oko osam intervencija, ispumpavanja vode iz podruma i okna dizala te nekoliko stambenih objekata.

"Vjerojatno je najveća količina vode bila u školi u Selskoj, s obzirom da je samo puknuće bilo ispred te škole", dodao je.

"Naš dio posla odavno je završen i sad je ostao najgori dio posla, čišćenje blata koje je ostalo u prostorijama", rekao je.

Magistralni vodovodni cjevovod puknuo je na Trešnjevci i proteklog vikenda, u nedjelju nešto prije 6 sati. Velika količina vode izlila se po objektima, podrumima i suterenima  u Selskoj i okolnim ulicama gdje se voda u bujicama slijevala.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, puknuće cijevi