Kultura

LIKOVNA SCENA: Predstavljamo novi ciklus Mihovila Dorotića

Piše: Miroslav Pelikan

Mihovil Dorotić,akademski slikar (također je diplomirao i na zagrebačkoj Glazbenoj akademiji),pripadnik je mlađe,vrlo poletne generacije likovnih umjetnika,izlagao je na nizu zapaženih samostalnih izložbi.

Govoreći o radu na novom ciklusu Mihovil Dorotić kaže:“Rekao bih da je glavni razlog moga slikanja uživanje u slikarskoj materiji i preobrazbi svjetla u boju,odnosno potez kista,masni namaz ulja ili suhi potez tempere.Kontinuitet slikarske tradicije slikanja po promatranju dakle komunikacija oka i ruke najvažniji su u mojem likovnom procesu. Rekao bih da je taj mediteranski kolorit i duboka potreba za svjetlom ono što me tjera u pejzaž i približava stvorenju i Stvoritelju“.

Dorotić vrlo rado istražuje i motive Zagreba ali i Samobora,Mrežnice,no osobito voli otočke motive Brača,Pućišća,barke,Zlatni rat..

Vrlo čest motiv umirenog broda,vezane uspavane barke,koje kao da doslovno lebde na prozirnoj površini mora,u lijepom i za pamćenje sunačanom danu,pojavljuju se uspješno u mnogim varijacijama.

Iza brodica koje se lijeno ljuljaju naziru se građevine otočkog grada na obali,u neposrednom susretu,dodiru s morem. U novom se ciklusu nižu slike sklada,jedna za drugom,motivi ljeta kojih ćemo se uvijek sjećati.

Dorotić njeguje prozračan,nježan kolor,boje su posvećene jednostavnosti prirodnog života,naglašenoj ljepoti krajolika.

Novi ciklus ovoga nadahnutog umjetnika ostavlja na gledatelja suptilan,profinjeni dojam,koji osjeća neodoljivo potrebu da se i sam,barem zakratko nađe u ovom čudesnom ambijentu mora i otoka.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slike, mihovil dorotić, slikar