Zagreb

VESNA ŠKARE OŽBOLT: Obnova Zagreba zrcalni je prikaz načina (ne)rada države, a novi Advent pokazatelj nove gradske vlasti, a građani nisu, i ne trebaju biti, zadovoljni ni s jednim

Piše: PolitikaPlus

Pozdravljamo sve promjene koje idu za tim da se ubrza obnova lokacija oštećenih u potresu. Za sve se probleme koje se sada navode kao razlog donošenja izmjena i dopuna znalo i prije donošenja prvog Zakona o obnovi.  Znalo se da imovinskopravni odnosi nisu riješeni, da jedan dio kuća nije legaliziran, znalo se da je financijska moć građana slaba da bi mogli sami participirati u obnovi. Nije bilo objektivnih razloga da obnova stoji. Također želimo ukazati da su ovo izmjene Zakona bez akcijskih planova i rokova.

Zakon je počeo s primjenom u rujnu 2020. godine, a Prvi program mjera bio je donesen u veljači 2021. godine. Na drugi program mjera čekali smo punu godinu dana.  Savjet za obnovu održao je samo 4 sjednice. Umjesto da bude državni prioritet, obnova od potresa pretvorila se u puzajuću nelagodu.

Iako se od 63 članka postojećeg Zakona mijenja polovica, i dalje ostaje nejasan odnos Zakona o gradnji i ovog Zakona. Odredbe o uklanjanju zgrada kao i izgradnji višestambenih zgrada uopće nisu jasne, gradi li se prema zakonu o obnovi ili Zakonu o gradnji?

Grad Zagreb, po pitanju strateške obnove grada, spava

Niti nova gradska uprava nije se počela baviti obnovom grada. Grad Zagreb, po pitanju strateške obnove grada, spava. Prošlo je godinu i pol od potresa, a  Grad Zagreb nije napravio Program cjelovite obnove povijesne urbane cjeline Grada Zagreba.  Pozivamo Ured za prostorno planiranje da okupi stručnjake i krene s izradom cjelovite obnove. Svi modeli urbane obnove davno su u svijetu otkriveni i samo treba vidjeti koji oblik obnove najviše odgovara Zagrebu.

Advent kao odraz politike novog gradonačelnika

Grad je pasivan i prepušten administrativnim kočenjima države. Kakvo je raspoloženje gradske uprave najbolje govore i odluke o Adventu.

Gradonačelnik je znatno osiromašio sadržaj Adventa, do te mjere da to više neće biti poznati zagrebački Advent. Čak i kao gradonačelnički kandidat na izborima, g. Tomašević je tvrdio kako je savršeno upoznat s financijskim stanjem Grada, i kako on ima načine za poboljšanje. Ukidanje socijalnih mjera ili osiromašenje Adventa nisu adekvatne mjere, već amaterske. Budući da je Advent jedan od glavnih razloga zašto Zagreb podsjeća na Beč (što i želimo), sad pitam- što Grad dobiva smanjenjem broja kućica i ukidanjem klizališta na Tomislavcu?

Manji broj kućica, općenito siromašniji sadržaj Adventa znači manji broj posjetitelja, turista, manji interes za Adventom, a sve to zajedno znači znatno manji prihod proračuna. Zbog Adveta bi u prosincu u Zagreb stizali ljudi iz svih hrvatskih gradova, što ove godine neće biti slučaj. Ako gradonačelnik pokušava naći način za uštedu i oporavak Zagreba od vladavine pok. Milana Bandića, to definitivno nije ukidanje pozitivnih akcija bivše uprave.

Proces obnove Zagreba zrcalni je prikaz načina (ne)rada države, dok je novi Advent pokazatelj modusa operandi nove gradske vlasti, a građani nisu, i ne trebaju biti, zadovoljni ni s jednim.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obnova, grad zagreb, vesna škare ožbolt