Hrvatska

Plenković o izboru čelnika Vrhovnog suda: Podržat ćemo i Mrčelu i Dobronića

Piše: PolitikaPlus/HRT

U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće većine, a jedna od tema bila je i izbor predsjednika Vrhovnog suda. Izjavu nakon sastanka dao je premijer Andrej Plenković.

Održali smo sastanak parlamentarne većine. Imali smo nekoliko tema, Prva je bila oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Proteklih mjeseci vidjeli smo da se na pogrešan i kriv način pokušava prikazati izbor predsjednika Vrhovnog suda kao spas i ključ reforme hrvatskog pravosuđa. Naravno da to nije točno. Predsjednik Vrhovnog suda prvenstveno ima ovlasti organizacije rada tog suda. Reformu pravosuđa provodi Vlada i Hrvatski sabor. U fokusu reformi pravosuđa je smanjenje broja neriješenih predmeta, jačanje neovisnosti i jačanje kapaciteta te jačanje profesionalnosti sudaca, objasnio je Plenković.

Što se tiče nas sudac Dobronić zadovoljava uvjete javnog poziva. On je u svojoj karijeri donio bitnu presudu u slučaju "franak" i kandidirao se se u zakonu propisanoj proceduri. Prema našim procjenama, riječ je o poštenom čovjeku, čovjeku integriteta i zasigurno nesklonog korupciji u bilo kojem pogledu. No želim reći da je malo vjerojatno da bi se u idućim podstupcima javljati bilo tko bolji. Stoga ćemo sutra, kao što smo zaključili na sastanku, podržati i pozitivnih ocijeniti i nastupe i kandidata Mrčele i kandidata Dobronića, rekao je Plenković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vrhovni sud, andrej plenković