Vijest da se u Šibeniku snima novi film Brandona Cronenberga s hollywoodskim zvijezdama Alexanderom Skarsgårdom i Mijom Goth ponovno je potaknula pažnju na Hrvatsku kao atraktivnu filmsku lokaciju, koju su posljednjih godina koristile produkcije “Igre prijestolja”, “Ratova zvijezda”, “Robina Hooda” i drugih velikih projekata, ali i niz europskih filmova i TV serija poput u Njemačkoj izuzetno popularne policijske serije “Der Kroatien Krimi” čija se radnja odvija na Jadranu.

"Strani producenti pokazuju velik interes za snimanje u Hrvatskoj, što nije iznenađujuće s obzirom na pouzdanost našeg programa poticaja, status koji naši djelatnici uživaju na međunarodnom planu te, naravno, na atraktivnost lokacija koje možemo ponuditi za snimanje najrazličitijih projekata", potvrdio je šef Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich.

Uvjeti za veliki povratak stranih filmaša u Hrvatsku nakon 20-ak godina ratnog i poslijeratnog beznađa stvoreni su 2012., kada je zalaganjem tadašnjeg šefa HAVC-a Hrvoja Hribara pokrenut projekt Filming in Croatia.

Radi se o projektu čiji je cilj privlačenje inozemnih ulaganja u hrvatski filmski sektor korištenjem ovdašnjih lokacija i usluga domaćih filmaša, a strancima koji se odluče snimati u Hrvatskoj programom poticaja nudi se mogućnost povrata 25 posto ukupnih troškova u RH.

Dodatnih pet posto odobreno je za produkcije koje snimaju u područjima ispodprosječnog razvoja, čime se ohrabruje upumpavanje novca stranih filmaša u naša najsiromašnija područja.

Tako je, primjerice, na Banovini nedavno snimljena Netflixova serija na njemačkom jeziku “Tribes of Europe”, a dodatnim poticajima za snimanje na slabije razvijenim područjima RH koristila se i hvaljena američko-britanska akcijska serija “Strike Back”.

"Izniman trud hrvatskih producenata i maksimalna odgovornost kojom je cijeli naš sektor pristupio pokretanju snimanja tijekom pandemije te stalna podrška Ministarstva kulture i medija omogućili su da se snimanja u Hrvatskoj, i domaća i strana, vrate na razinu prije pandemije", rekla je Tanja Ladović Blažević, voditeljica programa Filming in Croatia koji je glavni generator većih stranih projekata koji se snimaju u našoj zemlji.

Što to znači za Hrvatsku, osim goleme turističke reklame, najbolje prikazuju brojke koje je dnevnik dobio od HAVC-a, a prema kojima su samo u prvih devet mjeseci ove godine strani filmaši u Hrvatskoj snimali ukupno 330 radnih dana i ostavili čak dvjesto milijuna kuna