Svijet

EPIDEMIJA: U Rusiji prvi puta više od 900 umrlih od covida-19 u 24 sata

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rusija je u srijedu prvi puta imala više od 900 umrlih od covida-19 u 24 sata, dok širenje epidemije pojačava sporo cijepljenje, pa su neke regije bile prisiljene uvesti zdravstvene propusnice, javlja agencija France presse. 

Tijekom posljednja 24 sata, 929 ljudi je umrlo od novog koronavirusa u Rusiji, što je novi rekord za tu zemlju, prema posljednjem dnevnom izvješću vlade. 

Vlasti su izvijestile o 25.133 novozaraženih, prema istom izvoru. 

Vladin izračun temelji se na vrlo restriktivnoj definiciji smrti od covida-19 i službeno iznosi 212.625 umrlih, čime je Rusije najpogođenija zemlja Europe. 

Stvaran broj preminulih od covida je daleko veći, po Zavodu za statistiku Rosstat koji ima širu definiciju smrti u pandemiji. Krajem ljeta ta je institucija objavila broj od 350.000 umrlih.

Broj novih smrtnih ishoda i zaraza ne prestaje rasti posljednjih tjedana i redovno bilježi dnevne rekorde. 

Kako bi zaštitila krhko gospodarstvo, vlada nakon proljeća 2020. nije uvodila stroge mjere, poput karantene na nacionalnoj razini. 

Kremlj drži da o tome trebaju odlučivati regionalne vlasti.

U listopadu je u šest regija uvedena zdravstvena propusnica za ulazak u restorane i mjesta kulturnih i sportskih događanja. 

Od sredine lipnja, Rusiju je žestoko pogodila zaraznija delta varijanta virusa. 

Epidemiju pojačava spora kampanja cijepljenja, odbijanje vlasti da se uvedu strože mjere i nedostatno nošenje maski među stanovništvom.

Prema podacima specijalizirane stranice Gogov, manje od 30 posto Rusa je u potpunosti cijepljeno, iako postoji nekoliko domaćih cjepiva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, pandemija