Kultura

LIKOVNA SCENA: Izložba Zorana Šimunovića u Budimpešti

Piše: Miroslav Pelikan

Osječanin,s radnim mjestom u Vukovaru,akademski slikar Zoran Šimunović,od danas izlaže samostalno(otvoreno do nedjelje)  na Art Market Budapest 2021. ,sa četiri slike,ulja na platnu velikog formata,180 x 150 cm, iz ciklusa Odrastanje,kao partner  Lena & Roselli Gallery iz Budimpešte.

Nakon uspješnog istupa na bečkom art sajmu,Šimunović izlaže nove radove,na jednako popularnom budimpeštanskom art sajmu kao partner ugledne galerije,novi ciklus iz već poznatog opusa,u kome se posebice ističe uprizorenje svakodnevnih predmeta,ponekad i posve nevažnih u opsežnom ciklusu uspomena na plavoj pozadini.

Ovdje su u prvom planu simbolike zaigrani psi,koji ostavljaju dojam kao da nose cijelu sliku s precizno raspoređenim misterioznim krugovima,kasica prasica,mačaka,medvjedić,sve u inscenaciji prisjećanja proteklih i nezaboravljenih dana i tajni koje su se nataložile između u oku ugodnom kolorističkom rješenju.

Da,Šimunović voli i veliki format i vrlo prisutni,uzbudljivi kolor,koga dozira odmjereno i pažljivo,kako previše boje ne bi narušilo fino izbalansiranu idilu.

Naravno,čovjek se najradije sjeća lijepih trenutaka,one ružne duboko potiskujemo i zaboravljamo i uvijek se iznenadimo kada se oni slučajno ili neslučajno pojave.

Šimunović na svjetlo dana donosi osobne svakodnevne trenutke,ponekada sasvim obične a ponekad i nestvarne,slažući ih poput raznovrsnih i raznobojnih dijelova u fantastični mozaik djetinjstva.

U tom i takvom suočavanju sa slikama iz ovoga impresivnoga ciklusa sjećamo se vlastitih doživljaja i proživljenih emocija,smiješeći se stidljivo.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LIKOVANA SCENA, IZLOŽBA, zoran šimunović