Svijet

ILEGALNI MIGRANTI: Poljska planira potrošiti preko 2,6 milijardi kuna na zid uz granicu s Bjelorusijom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Poljska planira potrošiti više od 1,6 milijardi zlota (2,6 milijardi kuna) na gradnju zida uz granicu s Bjelorusijom, navodi se u prijedlogu zakona o kojemu će parlament glasati u srijedu.

Poljska je u kolovozu počela postavljati bodljikavu žicu uz granicu s Bjelorusijom, a nevladine organizacije optužuju Poljsku da se nehumano odnosi prema nekim migrantima.

Zid, uz koji je predviđeno i uvođenje senzora za kontrolu kretanja i kamera, trebao bi ojačati poljsku granicu.

Poljska, Litva i Latvija bilježe ogroman porast broja migranata, većinom iz Afganistana i Iraka, koji ilegalno pokušavaju ući na teritorij Europske unije iz Bjelorusije.

Varšava i Bruxelles ističu kako bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko koristi migrante kao formu hibridnog ratovanja protiv Europske unije, kako bi ju nagnao na odustajanje ekonomskih sankcije, koje su uvedene zbog kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji.

"Unatoč činjenici da je poljsko-bjeloruski dio državne granice omeđen bodljikavom žicom i žičanom ogradom, broj pokušaja prelaska granice ne smanjuje se, već raste", navodi se u obrazloženju prijedloga zakona objavljenom na mrežnoj stranici poljskog parlamenta.

Granična straža navodi da je od siječnja do rujna spriječila 9.287 pokušaja ulaska iz Bjelorusije u Poljsku. Čak otprilike 8 tisuća pokušaja spriječeno je u posljednja dva mjeseca.

"Zbog činjenice da se ta situacija može nastaviti još mjesecima, moramo poduzeti zaštitne mjere", rekao je glasnogovornik vlade Piotr Muller.

Ukupni troškovi projekta su 1,615 milijardi zlota, od čega će izgradnja fizičke barijere koštati 1,5 milijardi zlota, a tehnička oprema 115 milijuna zlota.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLJSKA, BJELORUSIJA, ILEGALCI, MIGRANTI, ILEGALNI MIGRANTI