Zagreb

PLENKOVIĆ: Neka Tomašević objasni zašto neka obećanja ne može ispuniti

"Bucati" u oporbi je jedno, preuzeti odgovornost i donositi odluke je nešto sasvim deseto.

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirao je aktualne političke događaje. Osvrnuo se na situaciju s kamatnim stopama i ograničavanjem cijene goriva te je komentirao gradonačelnika Zagreba Tomaševića kao i nastupe oporbe vezano uz izbor ravnatelja HRT-a. Osvrnuo se i na kritike vezano uz Radovana Dobronića kao i na situaciju u susjednoj BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara osvrnuo se i na najave vezano uz mogući rast rata kredita i od 20%, a o čemu je govorio guverner HNB-a Boris Vujčić.

- Cilj političkih nastupa, onih koji imaju neki šešir na glavi i važnu dužnost jest da govore istinu i signaliziraju teme, ali isto tako da ne kreiraju paniku. Nije mi jasno kako je ta tema postala aktualna nakon njegovih nastupa. Iz ovoga što je rekla njegova zamjenica Švaljek, Europska središnja banka ne kani dirati u kamate još barem dvije godine. Ne moramo skakati na prvu loptu, rekao sam to još u subotu. U vremenu smo kada su kamate najniže, da se država, gospodarstvo i građani zadužuju po najnižim kamatnim stopama, ističe. 

Na pitanje je li se guverner malo zaletio sa svojim izjavama, Plenković je uz smiješak rekao "da je inače dobro govoriti manje". 
 

Postavljeno je pitanje predsjedniku HDZ-a i je li gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević pogazio jedno od svojih temeljnih predizbornih obećanja, a s obzirom na to da je Grad Zagreb potpisao sporazum o zbrinjavanju otpada s tvrtkom Petra Pripuza

- To morate njega pitati. Ja mislim da cijela ta politička platforma Možemo, svakoga dana, sve više shvaća što znači transformirati se iz NGO-a, aktivista, u stranku i nekoga tko vodi Grad. "Bucati" u oporbi je jedno, preuzeti odgovornost i donositi odluke je nešto sasvim deseto. Naučit će kroz mandat. Ponovit ću da je Zagreb jednako moj kao i od svih onih koji su podržali Možemo. Pomagat ćemo Zagrebu u svim aspektima, a gradska vlast neka sama objašnjava svoje odluke i obećanja. Neka objasni zašto neka obećanja ne mogu ispuniti, dodaje. 

Vjeruje da će odabirom novih stranačkih ljudi na razini grada Zagreba dobiti kroz nekoliko godina povjerenje za vođenje glavnog grada Hrvatske. 

Osvrnuo se i na negodovanje nekih tvrtki koje prodaju gorivo, a vezano uz ograničavanje najviše cijene tzv. Premium goriva.

- Primili smo na znanje to, nisu to tako slabašne tvrtke da ne mogu na svojim plećima izdržati mjesec dana ovo što smo donijeli. Odgovaramo hrvatskim građanima, ne vidim da će se bilo kome što značajnije dogoditi u idućih 30 dana. 

Plenković je, na pitanje očekuje li u Saboru i ovaj tjedan akciju oporbe vezano uz izbor glavnog ravnatelja HRT-a, odgovorio kako je to i ranije nazvao "događanjem naroda" i "cirkusom".

"Ta homogenizacija, ljubav, jedinstvo i privrženost između (Zlatka) Hasanbegovića i (Sandre) Benčić, između (Nikole) Grmoje i (Domagoja) Hajdukovića, ili između (Peđe) Grbina i (Marijane) Puljak - to je ljubav koja cvate i razvija se. Mi im želimo svu sreću u toj zaljubljenosti", kazao je. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mi možemo. Ja mogu, andrej plenković